Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První filmový festival se konal v Mariánských Lázních i Varech

Před 75 lety, 1. srpna 1946, začal v Mariánských Lázních první mezinárodní filmový festival v tehdejším Československu. Souběžně se konal i v Karlových Varech, skončil 15. srpna 1946. Jednalo se o nesoutěžní přehlídku filmů ze sedmi států. Další tři léta se festival konal pouze v Mariánských Lázních, v roce 1950 se natrvalo usadil ve Varech. Od konce 50. let se festival musel ob rok střídat s přehlídkou v Moskvě, což trvalo do listopadu 1989.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) je považován za druhý nejstarší na světě; starší zůstávají jen Benátky, které měly premiéru už před druhou světovou válkou, v roce 1932. Festival patří k nejdůležitějším kulturním, ale i společenským událostem roku v ČR. Koná se většinou na začátku července v západočeském lázeňském městě, každý rok je na festivalu promítáno více než 180 celovečerních filmů a několik desítek krátkých filmů z celého světa. Stejný status jako Karlovy Vary mají například festivaly v Cannes, Locarnu, Benátkách či Berlíně.

Od poloviny 90. let minulého století, kdy se pořádání MFF KV ujal tým vedený Jiřím Bartoškou, se festival vyprofiloval jako přehlídka, která spojuje kinematografie západu a východu. Loni se festival kvůli pandemii koronaviru nekonal, nahradila jej v termínu akce čtyřdenní přehlídka filmů v českých kinech napříč republikou. Letos má být festival koncem srpna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky film, festival, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, filmový festival, Sametová revoluce, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Moskva, Československo, druhá světová válka, Benátky, Filmový festival v Cannes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První filmový festival se konal v Mariánských Lázních i Varech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.