Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před 35 lety byl nalezen vzácný Relikviář Svatého Maura

Relikviář svatého Maura je svým významem považován za druhou nejvzácnější movitou památku v Česku hned za korunovačními klenoty českých králů. Historie této románské zlatnické práce sahá na počátek 13. století, přitom dlouho se o ní vůbec nevědělo. Relikviář byl objeven po napínavém pátrání před 35 lety, 5. listopadu 1985, na zámku v Bečově nad Teplou. Po nákladném "znovuzrození" je nyní atrakcí městečka na Karlovarsku.

Vše začalo v roce 1984, kdy jistý Danny Douglas, americký podnikatel a hledač pokladů žijící v Rakousku, kontaktoval československý konzulát ve Vídni s ojedinělou nabídkou. Od státu chtěl legálně koupit blíže neurčenou starožitnost, o níž tuzemské úřady nevědí a která nemá přímý vztah k Československu. Ukryta měla být během druhé světové války na utajovaném místě. Douglas za památku nabídl na tehdejší poměry vysokou částkou - 250.000 dolarů.

České úřady s ním začaly vyjednávat, ale zároveň pověřily kriminalisty, aby věc našli. Ti, vydávaje se za úředníky, zpočátku vůbec netušili, po čem jít. Z indicií, které Douglas časem i nevědomky poskytl, věděli, že hledají předmět asi 1,5 metru dlouhý, který má být ukryt 100 až 150 kilometrů od Norimberka, a byl v majetku šlechtického rodu. Speciální tým pod vedením Františka Maryšky pátral v archivech, probíral záznamy z výslechu členů gestapa, ale i umělecké publikace.

Zlom nastal, když Douglas prozradil, že k vyzvednutí předmětu je potřeba tří nebo čtyř lidí, lopaty a detektoru kovu s tím, že technika se má přepravit do Karlových Varů. Kriminalistům se ve spolupráci s historiky umění podařilo vytipovat relikviář i místo úkrytu - hrad Bečov. Památku tam nejspíš zakopal v květnu 1945 majitel hradu a zámku Heinrich Beaufourt-Spontin, který byl členem NSDAP. Majetek rodu byl kvůli kolaboraci zabaven a propadl československému státu.

Kriminalisté památku našli po ročním pátrání až v poslední chvíli, než měla být uzavřena smlouva s Douglasem. Ten, jak se později ukázalo, jednal na žádost vnuka někdejšího majitele Christiana Beauforta-Spontina. Relikviář byl 40 let ukryt pod podlahou zámecké kaple, obložený desítkami lahví vína a koňaku, a byl ve velmi zdevastovaném stavu - zasypaný, špinavý a navlhlý. Dílo zkázy dokonalo nevhodné uložení po jeho vyzvednutí.

Restaurátorské práce mohly začít až v roce 1991 po vyjasnění majetkových a vlastnických vztahů. Náročné restaurování, kterého se ujali restaurátoři Alena Nováková a Andrej Šumbera, trvalo až do roku 2002 a je celosvětově unikátním dílem. Památka je nyní prezentována na zámku v trezorové místnosti s řízeným klimatem.

Základ schránky relikviáře tvoří nové ořechové jádro, které nahradilo rozpadlé dubové. Na ně byla aplikována výzdoba ze zlaceného stříbra a mědi, doplněná množstvím drahokamů, křišťálů, emailů a dalších šperkařských kousků. Vznešený dojem umocňují zlacené sošky Ježíše Krista a svatého Maura na čelech díla a 12 apoštolů po stranách. Kruhové výjevy na střeše vypráví příběhy těch, jejichž ostatky jsou ve schránce uloženy - sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje.

Relikviář svatého Maura, národní kulturní památka, pochází z první čtvrtiny 13. století. Má obdélníkový půdorys o rozměrech 140 x 42 centimetrů, jeho výška je 65 centimetrů. Patří mezi domečkové (tumbové) relikviáře a je jedním ze tří dochovaných unikátů románského slohu svého druhu - vedle relikviáře Panny Marie z Cách a relikviáře svatého Heriberta z Kolína nad Rýnem. Svatý Maur je jediný relikviář držený ve světské moci, ostatní patří církvi.

Podle legendy o svatém Mauru žil kolem roku 250 na území Francie křesťan, který k nelibosti Říma obracel lidi na svou víru. Za to byl sťat. Jeho ostatky byly uloženy v kostele, který v 11. století postavili v belgickém benediktinském opatství ve Florennes. Původní relikviář se nedochoval. Ten nynější byl vyroben mezi lety 1225 a 1230 na zakázku kláštera ve Florennes. V roce 1838 ho od církve koupil vévoda Alfréd de Beaufort-Spontin, který ho posléze převezl na své panství na Bečov.

Památku si na přelomu let 2010 až 2011 a 2014 až 2015 mohli prohlédnout i návštěvníci hlavního města. Výstavu ukončenou v březnu 2015 s názvem Hrady a zámky objevované a opěvované navštívilo 78.222 lidí, stala se tak jedním z nejúspěšnějších výstavním počinům v novodobé historii Pražského hradu.

Relikviář s pojišťovací hodnotou půl miliardy korun by měl brzy získat nové prostory. V Bečově by pro něj měla do roku 2021 vzniknout nová muzejně-galerijní expozice za 85 milionů korun.

Unikátní je také sbírka vín nalezená s relikviářem. Její hodnotu znalec v roce 2016 odhadl až na 30 milionů korun. Tehdejší degustace speciální metodou bez otevření lahve potvrdila jejich vysokou kvalitu. Některá ze 136 lahví vín starých asi 130 let, například vína z vinařství Chateau d ´Yquem, mají odhadní cenu i 700.000 Kč. Kolekce vzácných vín a koňaků se součástí sbírek na Bečově.

sat rmi

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zámek Bečov

Štítky ČR, památky, Bečov nad Teplou, relikviář, Relikviář svatého Maura, zámek, víno, Česko, Karlovarský kraj, Československo, druhá světová válka, Rakousko, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petrcb Pan

Měl jsem možnost si to prohlédnout a stoji to za to

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 22:08Odpovědět

Před 35 lety byl nalezen vzácný Relikviář Svatého Maura  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.