Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava o bečovském relikviáři sv. Maura vyrazí do světa

V Paříži a pak i v Belgii a Česku představí výstava relikviář svatého Maura, který je českou národní kulturní památkou. Národní památkový ústav (NPÚ) se správou hradu a zámku Bečov nad Teplou, kde je relikviář vystaven, připravily projekt Devět století společné historie. Pojednává o relikviáři a o spojení Bečova nad Teplou a belgického Florennes, kde byl relikviář vyroben. Poprvé se výstava, která ukáže i model relikviáře, představí tento víkend v Českém centru v Paříži při Dnech evropského dědictví, řekl kurátor výstavy a bečovský kastelán Tomáš Wizovský.

"Relikviář je výjimečnou zlatnickou památkou. Co do hodnoty, je tento předmět srovnatelný s korunovačními klenoty," uvedl Tomáš Wizovský. "Cílem interaktivní výstavy je, seznámit širokou zahraniční veřejnost s fenoménem mimořádné památky evropského významu," doplnil.

Přípravné práce na projektu začaly už v roce 2016. Dvojjazyčná česko-francouzská výstava se postupně objeví kromě Paříže i v belgickém Namuru, Evropském parlamentu v Bruselu a v rodišti relikviáře ve Florennes v září příštího roku. Slavnostní zakončení putovního projektu bude v Bečově nad Teplou. Výstava nabídne návštěvníkům prostřednictvím panelů a modelu relikviáře seznámení se s historií vzniku a osudu památky i kontakt s uměleckým řemeslem přelomu 12. a 13. století. Součástí výstavy je i výtvarná dílna zaměřená na techniky a postupy použité při výzdobě památky.

Dny kulturního dědictví mají v Paříži tradičně velkou publicitu. V loňském roce měly během dvou dnů přes tisíc návštěvníků, uvedl ředitel Českého centra v Paříži Jiří Hnilica. Letos ale očekává, že přijde výrazně méně lidí kvůli obavám z koronaviru. "Ministerstvo kultury ve Francii dbá na to, aby dny evropského dědictví proběhly. Lidé musí nosit roušky, dodržovat rozestupy a nad rámec opatření jsme zavedli v interiérech jednosměrný průchod, aby se lidé příliš nepotkávali. Dále jsme přesunuli část programu ven do dvora Českého centra," řekl Hnilica. Vedení centra se rozhodlo přesunout část výstavy i na sociální sítě.

Relikviář svatého Maura byl vyroben mezi lety 1225 a 1230 na zakázku benediktýnského kláštera ve městě Florennes. Roku 1838 jej odkoupil tehdejší majitel bečovského panství Alfréd de Beaufort-Spontin, opravil ho a nechal ho přemístit na svůj zámek v Bečově nad Teplou. V roce 1945, po vydání Benešových dekretů, museli Beaufort-Spontinové opustit republiku. Roku 1985 byl relikviář objeven v hradní kapli. Kvůli nevhodnému uložení ve vlhké zemi byl ve velmi špatném stavu. Restaurátorské práce naplno započaly v roce 1991 a trvaly 11 let. Od roku 2002 je relikviář svatého Maura trvale vystaven opět na zámku Bečov nad Teplou.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, Francie, památky, historie, Bečov nad Teplou, výstava, Paříž, Národní památkový ústav, Relikviář svatého Maura, projekt, Belgie, Česko, Hrad a zámek Bečov nad Teplou, purkrabí, národní kulturní památka, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava o bečovském relikviáři sv. Maura vyrazí do světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.