Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj musí platit pokutu 2,7 mil. za smlouvy na autobusovou dopravu

Karlovarský kraj musí zaplatit pokutu 2,7 milionu korun za to, že v letech 2018 až 2021 uzavřel tři smlouvy na zajištění linkové autobusové dopravy bez soutěže pomocí přímého zadání. Pokuta je pravomocná, ve druhostupňovém rozhodnutí ji potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, rozklad podaný krajem zamítl. Všechny tři smlouvy podepsal kraj se společností Autobusy Karlovy Vary. Podle vyjádření hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) kraj bere pokutu na vědomí a soudně se bránit nebude.

„Karlovarský kraj v jisté míře počítal s možným rizikem v podobě postihu ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nicméně jsem nadále přesvědčen o tom, že již minulé vedené kraje nemělo jinou možnost postupu při uzavírání smluv na zajištění autobusové dopravy bez soutěže o zakázku. Prodloužením smlouvy jsme ušetřili významné finanční prostředky oproti novému výběrovému řízení, kde by si dopravci museli pořídit nové autobusy, a tím by nabídky obsahovaly výrazně vyšší cenu. Naším odhadem ušetříme tímto krátkodobým kontraktem zhruba 30 milionů korun, což je ve srovnání s uloženým postihem v hodnotě 2,7 milionu korun částka násobně vyšší," řekl hejtman Kulhánek.

Přímé zadání kraj zdůvodňoval údajnou mimořádnou situací, konkrétně tím, že hrozí přerušení dopravních služeb. Současně argumentoval nákupem nových autobusů na stlačený zemní plyn. Uváděl, že by nebylo hospodárné, aby musel nabídkové řízení po dokončení tohoto nákupu opakovat. „Úřad v prvostupňovém rozhodnutí konstatoval, že nebyly splněny podmínky pro užití přímého zadání, protože Karlovarský kraj znal dlouho dopředu datum ukončení platnosti předcházejících smluv a měl dostatek času na zadání služeb v řádném nabídkovém řízení," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Mlsna při zamítnutí rozkladu uvedl, že obviněný věděl o nutnosti uzavřít konkrétní smlouvu vždy více než jeden rok před koncem platnosti smlouvy předcházející a nemohlo tedy jít o mimořádnou situaci. „Pokud by Úřad přistoupil na argumentaci objednatele, pak by to znamenalo, že by mu vždy postačilo, aby otálel se zadáním smlouvy o přepravě v nabídkovém řízení či zadávacím řízení natolik, aby mohl namítat hrozbu přerušení služeb a následně mohl zadat zakázku přímo a bez soutěže," uvedl Mlsna.

Ani nákup plynových autobusů nebyl podle Mlsny překážkou pro nabídkové řízení. „Objednatel se fakticky rozhodl v blíže neurčité budoucnosti pořídit CNG autobusy, přičemž pro "přechodné období" do jejich pořízení se rozhodl rezignovat na zajištění služeb v nabídkovém řízení. Namísto toho s odvoláním na mimořádnou situaci opakovaně přistoupil k uzavírání smluv přímým zadáním stávajícímu dopravci," uvedl Mlsna. Pokuta je ve výši 20 procent maximální sazby a plní zejména preventivní úlohu.

Společnost Autobusy Karlovy Vary patří do holdingu Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka a zajišťuje linkovou dopravu v Karlovarském a Ústeckém kraji, MHD v některých tamějších městech a od začátku letošního roku i ve Znojmě.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MHD Brno

Štítky ČR, správa, automobilová, ÚOHS, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj musí platit pokutu 2,7 mil. za smlouvy na autobusovou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.