Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarský kraj ví, jak se dětem jezdí hromadnou dopravou do školy

Karlovarský kraj si pořídil novou studii, která úředníkům osvětlí, jak se dětem jezdí městskou hromadnou dopravou do škol. Odborníci získaná data využijí k tomu, aby zjistili, jak lépe naplánovat spoje a zda hraje dopravní spojení roli u školáků při volbě školy.

Úřad povolal na pracování studie experty ze ​Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Společně se zaměřovali na zmapování dostupnosti různých typů středních škol v kraji a určit obvyklou časovou délku dojíždění. Odborníky také zajímalo, které lokality jsou problematické na dojíždění i jak se cestuje lidem s hendikepem.

Hlavní zjištění ze studie jsou, že pro 85 % obyvatel kraje jsou hromadnou dopravou dostupné všechny typy středních škol, což je dáno vysokým podílem obyvatel ve městech. Pro 15 % obyvatel kraje jsou některé typy středních škol dostupné hromadnou dopravou jen velmi obtížně (cesta zabere více než 90 minut) a cca 1 % obyvatel bydlí v lokalitách, z nichž není hromadnou dopravou dostupná žádná střední škola,“ okomentovala výstup mluvčí krajského úřadu Jitka Čmoková.

Výzkumníci monitorovali například gymnázia, učňáky nebo střední školy s maturitou. Překvapením zjištěním pro experty bylo, že přes dva tisíce mladých ve věku 15 – 19 let bydlí na místech, která jsou špatně dopravně dostupná. Pro stovku dětí jsou budovy poskytující středoškolské vzdělání nedostupné. Dále ze studie vyplynulo, že lepší dostupnost škol je v ranních hodinách a nejhorší v pozdním odpoledni, kdy se žáci vrací domů.

„Dopravní dostupnost může být jedním z faktorů jednak pro rozhodování žáka, jakou střední školu si zvolí, ale rovněž důvodem pro předčasné opuštění střední školy. Dalším záměrem kraje je tak zmapování i této problematiky,“ dodala Čmoková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Kraj, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj ví, jak se dětem jezdí hromadnou dopravou do školy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.