Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Sokolově od března zdraží jednodenní i měsíční jízdné

Cestující v Sokolově si od března připlatí za jízdné v MHD. Zvýší se cena jednorázového i měsíčního jízdného, které místní využívají nejvíce. Zdražení je nižší, než se původně předpokládalo. Radnice zároveň jedná s dopravní společností Ligneta o nedoplatku vzniklém v minulém roce. Dopravce požaduje doplatit 3,4 milionu korun. Ligneta provozuje MHD pro sedm měst a obcí Sokolovska.

Základní jízdné pro dospělého stálo dosud v Sokolově 25 korun, po zdražení by mělo stát od 1. března 27 korun. Jízdné pro děti či seniory zdraží pouze o korunu, vyjde tedy na 13 korun. Výhodněji nakoupí lidé s čipovou, ale i bankovní kartou. Plné jízdné placené takto zdraží ze současných 15 na 17 korun, zvýhodněné ze sedmi na osm korun. Jízdenka platná měsíc zdraží o 50 korun, dospělí nově zaplatí 450 korun a studenti a důchodci 250. Roční jízdenka bude beze změny.

Podle místostarosty jde stále o jedno z nejlevnějších MHD v regionu. Dopravce původně navrhoval zdražení o pět korun. „Diskutovali jsme i návrh Lignety, abychom zvedli jízdné o pět korun, a to tak, aby čtvrtletní výdaje, co dáváme, nemusely být na konci roku ještě kompenzovány. My jako starostové jsme se shodli na tom, že toto cestou nepůjdeme," řekl sokolovský místostarosta Jan Picka (nez.).

Sokolov ale musí ještě vyřešit otázku ztráty za MHD z minulého roku. Ligneta požaduje po obcích uhradit 3,4 miliony korun, podíl Sokolova je 76 procent, tedy 2,6 milionu korun. Ztrátu společnost zdůvodňuje mimořádně zvýšenými náklady souvisejícími se zdražením pohonných hmot a růstem inflace. Za provoz MHD zaplatilo loni město již 14,6 milionů korun. „S takovou částkou jsme už nepočítali, proto budeme s obcemi s dopravcem ještě jednat," uvedl místostarosta.

Městskou hromadnou dopravu provozuje Ligneta v Sokolově a okolí od roku 2019. Do té doby to byly Autobusy Karlovy Vary. Kromě Sokolova obsluhuje také šest přilehlých obcí - Březovou, Lomnici, Citice, Těšovice, Svatavu a Dolní Rychnov. Smlouvu s Lignetou uzavřely na deset let.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky MHD, správa, peníze, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sokolově od března zdraží jednodenní i měsíční jízdné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.