Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Situace v chebské MHD se stabilizuje, nový dopravce reagoval na většinu výhrad

Chebská MHD podle města i dopravní firmy překonala největší problémy, které souvisely se změnou dopravce od 1. ledna letošního roku. Díky výměně předplacených čipových karet i dílčím změnám v jízdních řádech se podařilo ne minimum omezit zpoždění, kvůli kterým se lidé dostávali pozdě do práce nebo do školy. Na vyřešení zbývajících připomínek DPCH pracuje se vedením města. Bude jednat i se zástupci chebské průmyslové zóny, kam míří prostřednictvím MHD hlavně ráno stovky lidí,

DPCH začal vozit cestující v Chebu od 1. ledna. Kvůli odvoláním předchozího dopravce ale mohl smlouvu s městem podepsat až 15. prosince. Měl tak asi 10 pracovních dnů na přípravu převzetí městské dopravy. V prvních dnech si pak lidé často stěžovali na zpoždění a čekání při odbavení. Dopravní podnik Cheb (DPCH) od počátku spolupracoval na řešení problémů s městem.

"Hlavní bodem byly připomínky obyvatel Chebu, protože jízdní řady tak, jak byly připravené, měly nedostatky. Nebyli jsme schopni je časově naplnit a docházelo ke zpožděním. Ale bylo to hlavně z toho důvodu, že nebyly ještě vydané karty s předplatným a cestující museli platit hotově u řidiče, a to zdržovalo odbavení. Následně linky, zejména ty, které vyjížděly z průmyslové zóny, měly už zpoždění, které nebyly schopny během dne dohnat," uvedl Libor Škarda, dopravně technický ředitel Dopravního podniku Karlovy Vary, pověřený řízením DPCH.

Právě výměna předplacených karet byla největším problémem. DPCH neměl na konci loňského roku ani vlastní kancelář a musel si narychlo pronajmout prostory na chebském vlakovém nádraží. Denně pracovníci DPCH vyměnili až dvě stovky karet, celkem jich v Chebu bylo nutné vyměnit asi 3800. V současné době je už podle Škardy situace klidná a denně si lidé přijdou pro asi 30 až 40 karet.

I v jízdních řádech nastaly změny, zejména v ranních hodinách. Někde bylo nutné časy posunout tak, aby hlavně školáci stíhali včas dojet do školy. Všechny úpravy by se měly objevit v nových jízdních řádech od 5. února. Podle Pavla Boháčka, který je koordinátorem jízdních řádů MHD v Chebu, je to optimální termín. V Karlovarském kraji se totiž spojí pololetní prázdniny a jarní prázdniny, a tak budou mít lidé čas týden si na změny v jízdních řádech zvyknout.

Spory o změnu provozovatele MHD v Chebu však nekončí. Čeká se na definitivní stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k odvoláním bývalého provozovatele. Stejně tak Dopravní podnik Cheb se musí vypořádat s odvoláním jednoho z účastníků výběrového řízení na nové autobusy. Kvůli těmto zpožděním se tak cestující v Chebu dočkají nových vozidel až v druhé polovině letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Magistrát města Karlovy Vary

Štítky MHD Cheb, MHD v Chebu, autobusy, Dopravní podnik Cheb (DPCH), nový dopravce, čipové karty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v chebské MHD se stabilizuje, nový dopravce reagoval na většinu výhrad  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.