Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovy Vary zvyšují ceny jednorázových jízdenek. Místní na zdražení nedoplatí, tvrdí magistrát

Za jízdu karlovarskou městskou hromadnou dopravou si lidé od nového roku připlatí. Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) zvýšil ceny jednorázových jízdenek o pět korun. Zároveň ale dodává, že pro většinu lidí nejde o komplikaci. Ceny časového jízdného totiž zůstávají stejné.

Vedení městského dopravce jednalo o cenách jízdenek s vedením městem, který je hlavním akcionářem firmy. Městská firma požadavalo zvýšení cen za jízdné s ohledem na rostoucí provozní a mzdové náklady. Nakonec padlo rozhodnutí, které nejvíce pocítí lidé, kteří jezdí MHD jen občas, nejčasteji turisté .

„Chceme, aby lidé žijící v Karlových Varech co nejvíce a nejčastěji využívali městskou hromadnou dopravu, a proto nebudeme měnit ceny dlouhodobých časových kuponů pořizovaných prostřednictvím Karlovarské karty a aplikace Vary Virtual. Umožňuje nám to i fakt, že vozový park je v drtivé většině vybaven pohonem na stlačený zemní plyn a ten díky dlouhodobému kontraktu nakupujeme výhodněji než v roce 2020. Rozhodli jsme se proto zvýšit pouze ceny jednorázových jízdenek, a to z dvaceti na pětadvacet korun a u hodinové jízdenky z pětadvaceti na třicet korun,“ řekl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Podle Trtka se turisté a návštěvníci města na příjmech z celkových tržeb z jízdného z prodeje jednorázového jízdného podílejí zhruba 60 procenty. „V době před covidovou pandemií byla tato čísla vyšší. Pohybovala se mezi pětašedesáti až sedmdesáti procenty. Propad je dán zejména absencí turistů a lázeňských hostů, kteří jednorázové jízdenky používají nejčastěji,“ dodal náměstek Karlových Varů, jež pošlou do DPKV ještě více peněz. 

„Finanční příspěvek neboli takzvaná úhrada závazku veřejné služby v přepravě poskytovaný z rozpočtu města Karlovy Vary bude v příštím roce činit víc jak sto tři miliony korun. Tato částka je vyšší řádově o pět milionů, než byla v minulých letech,“ uzavřel Trtek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik karlovy Vaty

Štítky Karlovy Vary, Jízdné, Ekonomika, Autobusy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary zvyšují ceny jednorázových jízdenek. Místní na zdražení nedoplatí, tvrdí magistrát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.