Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Karlovarském kraji platí nový jízdní řád, obnoví se přímé Pendolino

Ode neděle platí na železnici v Karlovarském kraji nový jízdní řád. Regionální linky zůstaly v podobném rozsahu jako letos, hlavní změny nastaly v dálkové dopravě. Mezi Chebem a Prahou bude jezdit postupně deset nových souprav InterJet. České dráhy obnoví také přímé Pendolino z Karlových Varů přes Plzeň a Prahu až do Ostravy, uvedl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Nový jízdní řád bude platit do 10. prosince příštího roku.

Přímé spojení ze západních Čech směrem do Ostravy obnoví ČD po několika měsících. Pendolino bylo od letošního dubna kvůli výlukám rozděleno na dva spoje bez přípojové návaznosti. Cestující tak museli z Prahy využít následné spoje. V novém jízdním řádu se opět dostanou z Karlových Varů, Chebu a Plzně přes Prahu do Pardubic, Olomouce a Ostravy přímým vlakem.

Další změny v dálkové dopravě jsou mezi Chebem a Prahou, tedy přes Plzeň i Ústí nad Labem. ČD tam nasadí deset zcela nových pětivozových netrakčních souprav InterJet, nástupců Railjetů. „Poprvé v centrální Evropě budou vlaky na těchto dvou linkách vybavené speciálními okny, která lépe propouští mobilní signál, aby se v nich dalo lépe telefonovat. V první třídě budou bezdrátové nabíječky a novinkou budou i zásuvky na dobíjení elektrických vozíků a elektrokol. Samozřejmostí budou místa pro handicapované cestující a prostor pro kočárky a jízdní kola. Občerstvení na palubě bude zajištěno prostřednictvím mobilního minibaru," popsal Kubát.

V novém jízdním řádu ujedou vlaky Českých drah v Karlovarském kraji 2,35 milionů takzvaných vlakokilometrů. „Mírný nárůst o cca 200 tisíc vlakokilometrů souvisí se spuštěním nové linky spěšných vlaků mezi Karlovými Vary, Chebem a Plzní, které společně objednal Karlovarský a Plzeňský kraj. Tyto nové spoje jsou v provozu od letošního 13. června, přičemž o dva měsíce později na ně ČD začaly nasazovat místo motorových souprav RegioShark čtyři zcela nové elektrické soupravy RegioPanter," uvedl Kubát.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky železnice, správa, České dráhy, Karlovarský kraj, jízdní řády, jízdní řád, Praha, Plzeň, Cheb, Pendolino, Ostrava, Karlovy Vary, Západní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji platí nový jízdní řád, obnoví se přímé Pendolino  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.