Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výsuvné sloupky u lázeňské zóny se v Karlových Varech osvědčily

Uzávěra lázeňské zóny pro automobily výsuvnými sloupky se v Karlových Varech osvědčila. V poslední době se ale množí případy, kdy se řidiči snaží sloupky překonat. Město proto zvažuje, že výsuvné sloupky doplní ještě dalším výstražným značením. Zřejmě také omezí způsoby, jak je možné sloupky ovládat. Vjezd do lázeňské zóny chce město i nadále co nejvíce omezovat.

„Po roce provozu výsuvných sloupků ve vnitřním lázeňském území došlo k vyhodnocení jejich funkce. Došlo k razantnímu poklesu dopravy z okolo 2000 na asi 300 průjezdů za den, což ukazuje, že toto omezení je funkční. Nicméně se nám začaly kupit pojistné události ve smyslu nepovolených průjezdů touto lokalitou. Proto jsme se rozhodli omezit možnost ovládání sloupků přes SMS zprávu, ta zůstane pouze pro integrovaný záchranný systém," vysvětluje radní Martin Dušek (ANO).

Výsuvné sloupky brání vjezdu do lázeňské zóny, zasunuté v silnici jsou jen v době ranního zásobování. Možnost je na požádání zasunout mají i hotely, které zde sídlí, a to pro vjezd a výjezd svých klientů. Jenže omezení se snaží řidiči překonat například tím, že se pokusí projet v okamžiku, kdy před nimi nějaké auto s povolením sloupky zasune. Už v několika případech se ale stalo, že průjezd auta nestihnou a do sloupků buď narazí nebo sloupky vyjedou ve chvíli, kdy je auto nad nimi. Město si je sice jisté, že všechny tyto pojistné události skončí tím, že na vině byl řidič, nicméně chtějí omezit i pokusy o vjetí do zóny.

Podle Duška budou moct nadále do zóny vjet vozy zásobování ráno od 8:00 do 10:00 a odpoledne od 18:00 do 19:00. V ostatní čas bude do zóny možné vjet jen po zavolání na konkrétní telefonní číslo. Jednou z možností, jak zdůraznit, že vjezd do zóny není možný, by bylo doplnění sloupků semafory, které by ukazovaly, kdy je možný průjezd, a kdy ne.

Cílem města je už řadu let udělat z lázeňské zóny klidovou oblast s co nejmenším dopravním provozem. Jenže značky zákazu vjezdu řidiči nerespektovali a denně stovky řidičů do zóny vjížděly. Proto se na několika místech město rozhodlo do silnice instalovat mohutné zásuvné sloupky, které vjezd do zóny blokují. Slouží zároveň i jako bezpečnostní opatření při případném útoku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky výsuvné sloupky, doprava, Karlovy Vary, auta, lázeňská zóna, Martin Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsuvné sloupky u lázeňské zóny se v Karlových Varech osvědčily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.