Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Popularita elektrokol roste, stejně tak jejich nelegální vylepšení

Na silnicích už můžete potkat přes čtvrt milionu elektrokol. Tento boom s sebou přináší i chuť některých cyklistů si poupravit výkon svého stroje. Často tak například odblokují omezovač rychlosti, který jinak cyklisty brzdí na 25 km/h. Pokud je rychlost vyšší o dost hůře se s kolem manipuluje.

Elektrokolo opatřené tuningem, čipem, odblokováním omezovače či jakýmkoli jiným zásahem, které umožní elektropohonu pomáhat nad 25 km/h, není technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích. Jinými slovy řečeno s takovým dopravním prostředkem nelze jet po silnici a to včetně. Cyklostezek,“ upozorňuje vedoucí Besipu Tomáš Neřold.

I po usednutí na elektrokolo je třeba dbát na bezpečnostní předpisy a nosit vždy ochrannou přilbu. Chybět by neměla ani povinný výbava kola s reflexními doplňky. Nikdo také nic nezkazí, když na sobě bude mít dobře viditelné oblečení.

Více jak polovina kol je „vylepšených“

Podle Besipu je možná více jak polovina prodaných elektrokol postupně upravena. „Žádná oficiální statistika ohledně tuningu elektrokol neexistuje. Pokud jsou však proklamace prodejců reálné, bavíme se v rámci České republiky přibližně o 150-200 tisících elektrokol, jejichž elektropohon je odblokován zpravidla až do 50 km/h. Někdy ještě více,“ varuje Neřold.

Obliba cyklistiky díky elektropohonu opět roste, s tím však i počet nehod. Statistiky zatím však nerozlišují u nehod cyklistů mezi klasickým kolem a tím s pohonem.

Ve spolupráci s Ředitelstvím služby dopravní policie jsme zaznamenali v uplynulých 3 letech téměř 2 desítky smrtelných úrazů osob, které řídily jízdní kolo s pomocným pohonem, nejčastěji elektrokolo. V těchto případech nejsou zahrnuty úrazy, ke kterým došlo mimo pozemní komunikace, např. v terénu v horách a podobně,“ říká Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu.

 Nutné je také dodat, že v 80 procentech případů neměli cyklisté na hlavě přilbu.

Proč si kolo neupravovat?
  • elektrokolo s instalovaným tuningem nelze provozovat na pozemních komunikacích. Kdo tak na vylepšený bicykl usedne se dopouští přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích
  • za to hrozí také tučná pokuta pokuta od 5 000 Kč do 10 000 korun
  • v zahraničí jsou tresty za úpravu elektrokola ještě vyšší. Třeba ve Francii vám mohou vyměřit až 30 000 EUR a rok za mřížemi. V Neměcku jsou o něco mírnější a pokuta je tu okolo tisícovky euro

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com | Zdroj BESIP

Štítky doprava, kolo, elekrokolo, cyklistika, Besip, upozornění, varování, cyklista, Centrum dopravního výzkumu, Francie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Popularita elektrokol roste, stejně tak jejich nelegální vylepšení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.