Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sokolovská uhelná nabídne firmám v regionu levnější elektřinu

Sokolovská uhelná nabídne energeticky náročným firmám v regionu elektřinu za nižší ceny, než jsou nyní na trhu. Chce tak podpořit regionální ekonomiku, ve které jsou firmy, kterým kvůli rostoucím cenám energií hrozí omezení nebo zastavení výroby. Koordinátorem nabídky by měl být Karlovarský kraj, který už s firmami, které potřebují pro svou činnost velké množství energie, jednal. Jedná se například o firmy ze sklářství nebo výroby zboží z porcelánu. Řekli to novinářům představitelé Sokolovské uhelné a Karlovarského kraje.

Další postup bude záležet také na tom, jakou pomoc poskytne firmám stát. "Pokud by vládní opatření nebyla dostatečným řešením a nadále by jejich pozice byla ohrožená a vedla by k likvidaci některých provozů, a tím i pracovních míst, tak budeme hledat nějaká řešení v rámci našich výrobních provozů a klidně i ve spolupráci s obchodníkem s elektřinou, abychom byli schopni uspokojit jejich potřeby na úrovni, která by umožnila udržet tyto provozy," uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek.

Sokolovská uhelná je kromě těžby uhlí také výrobcem elektřiny. V posledních letech se ale pod tlakem obecné snahy, zbavit se využívání fosilních paliv, postupně připravovala na přechod od uhlí na spalování zemního plynu. V současné době se však podle firmy ukazuje, že elektřina a teplo z uhlí je nyní výrazně levnější a jistější než plyn. Dá se navíc předpokládat, že potřeba uhlí v nejbližší době ještě poroste.

Podle Tomka firma už na jaře zareagovala na měnící se situaci na trhu a urychlila těžbu skrývky tak, aby se těžba mohla dostat rychleji k využitelným zásobám uhlí. Výraznější zvýšení těžby uhlí ale naráží jak na technické, tak i personální možnosti těžební firmy.

Vedení Karlovarského kraje se už minulý týden setkalo se zástupci firem, kterým hrozí kvůli cenám energií omezení provozu. "Proto jsme přivítali nabídku Sokolovské uhelné, která je schopna jim poskytnout elektrickou energii za ceny, které jsou pro ně únosné. Víme, že řadě firem v Karlovarském kraji hrozí, že v řádu týdnů by musela ukončit činnost. Zaměstnávají až tisíce lidí," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Zdůraznil však, že regionální iniciativa nemá být konkurencí státní pomoci, ale spíš by mohla pomoci tam, kde státní pomoc nebude stačit.

Ačkoli je Sokolovská uhelná ochotna a schopna, dodat elektřinu za nižší cenu než tržní, a přijít tím o část zisku, ne všem může tato pomoc zachránit výrobní kapacity. Sklářský i porcelánový průmysl je závislý hlavně na plynu. Přechod na jiné technologie není podle dotčených firem v krátké době možný a ani ekonomicky by nebyl výhodný.

Jiná situace může být u menších tepláren v kraji. Ty sice přešly na zemní plyn, ale mají ještě funkční technologie na spalování uhlí. Tam by mohly dodávky uhlí snížit výslednou cenu tepla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VUAS

Štítky ČR, správa, uhlí, energie, Karlovarský, Sokolovská uhelná, elektřina, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská uhelná nabídne firmám v regionu levnější elektřinu  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.