Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Máme za sebou úspěšný rok, hlásí karlovarští celníci, kteří uskutečnili desítky kontrol v prodejnách

Stovky litrů nezdaněného alkoholu, statisíce cigaret a tisíce kusů padělků zajistili v loňském roce celníci z Karlovarského kraje. Provedli více než 70 kontrol v tržnicích i kamenných obchodech. Vyplývá to z celkové roční statistiky Celního úřadu pro Karlovarský kraj. Mezi padělky se nevyskytuje už jen textil nebo módní doplňky, ale stále častěji i drogerie nebo hračky, informovala mluvčí karlovarského celního úřadu Lenka Pavelková.

Při kontrolách pátrali celníci po neznačených nebo špatně značených tabákových výrobcích, kontrolovali značení lihovin a hledali i zboží uniklé celnímu dohledu. „Při více než 70 kontrolách různých prodejen zajistili karlovarští celníci bezmála 800 litrů nezdaněných lihovin a téměř 290.000 kusů neznačených nebo nesprávně značených cigaret a bezmála sedm kilogramů tabáku," vypočítala Havelková.

Při kontrolách v rámci ochrany práv duševního vlastnictví zabránili celníci v regionu prodeji bezmála 14 tisíc kusů zboží, u kterého vzniklo podezření, že tato práva porušuje. Prodejem takového zboží by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 70 milionů korun.

Obchodníci v tržnicích, ale i v kamenných provozovnách nabízeli podle celníků často zboží jako originály světoznámých značek. „Nejednalo se pouze o obvyklé komodity, jakými jsou například textil a obuv, kabelky, batohy či galanterní zboží světoznámých značek, ale také hodinky, různé parfémy, prací prášky, rostlinné postřiky či WC tablety. Stále častěji se na pultech objevují také hračky, u nichž vzniklo podezření, že se jedná o zboží porušující práva duševního vlastnictví," uvedla Havelková.

Padělky hraček ale bývají od originálů často velmi vzdálené, především kvalitou. „Často se stává, že po rozbalení bývají hračky nejen špinavé, zapáchají, ale také se ulamují jejich části, vyčnívají z nich různé kusy drátů, ostrých plastů či odpadávají nekvalitně přišité součásti. Hračky tak mohou být nejen zdravotně závadné, ale až životu nebezpečné, a to především pro nejmenší spotřebitele," upozornila mluvčí karlovarských celníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky Celníci, Karlovarský, Kraj, Statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme za sebou úspěšný rok, hlásí karlovarští celníci, kteří uskutečnili desítky kontrol v prodejnách  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.