Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Premiér zahájil školní rok v ZŠ v Ostrově, popřál žákům, aby je učení bavilo

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes zahájil školní rok v Základní škole Májová v Ostrově na Karlovarsku. Prvňáčkům popřál, aby je učení a poznávání bavilo. Školu v šestnáctitisícovém městě navštěvuje přes 500 žáků a do prvních tříd tam nastoupilo asi 40 dětí.

Žáky prvních tříd a jejich rodiče přivítal premiér společně s vedením školy v tělocvičně, kde se vítání prvňáčků obvykle odehrávají. „Je to pro vás velký den, velká změna ve vašem životě,“ začal proslov premiér Fiala. Poté se žáků zeptal, kdo se těšil do školy, většina odpověděla kladně.

„Doufám, že se naučíte ve škole, jak se učit, poznávat a zjišťovat nové informace, a že vás to bude bavit. Škola by k tomu měla vést,“ řekl Fiala, kterého do Ostrova pozval ostrovský starosta a poslanec Jan Bureš (ODS).

„Když jsem šel do školy, už je to dávno, tak jsem se taky těšil, že se naučím počítat psát a dobře číst. Rodiče měli doma velkou knihovnu, když jsem šel do školy, tak jsem ještě neuměl číst,“ zavzpomínal premiér na svůj první školní rok. Fiala zmínil také svou učitelskou kariéru. Jako vzpomínku na dnešní den přinesl žákům pohádkovou knihu Broučci od autora Jana Karafiáta.

Premiér dnes novinářům řekl, že případný nedostatek energií nebude mít vliv na výuku ve školním roce. „Teď pracujeme na něčem, co se nazývá státní obchodník s energiemi. I kdyby ta situace v Evropě zůstala tak dramatická, jako je teď, tak jsme schopni garantovat, že budeme mít dostatek energie pro veřejné instituce, kritickou infrastrukturu, nemocnice a samozřejmě pro školy, a to energii za přijatelné ceny,“ uvedl premiér. Vláda podle něj nepočítá ani s vyhlášením takzvaných uhelných či energetických prázdnin.

Škola Májová má podle ředitele Rudolfa Radoně dodávky tepla stejně jako ostatní příspěvkové organizace města zajištěné od Ostrovské teplárenské. Teplárna pro letošní rok výrazně nezvyšovala ceny za teplo, jeden gigajoule vychází na 616 korun včetně DPH. Nezdražovala hlavně díky diverzifikaci zdrojů, kterou uskutečnila v minulých letech, nyní využívá především biomasu i uhlí. Škola se proto zatím nechystá zavádět úsporná opatření, jako je například snižování teploty ve třídách.

ZŠ Májová je jednou ze tří základních škol v Ostrově. Je pro 600 žáků, v posledních letech na základě nižšího demografického vývoje se ve škole vzdělává 500 až 550 dětí. Průměrná naplněnost tříd se pohybuje v průměru od 20 do 25 žáků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Petr Fiala

Štítky ČR, Fiala, školy, energie, Ostrov, školní rok, Petr Fiala, ODS, Karlovarský kraj, Májová, Jan Bureš, Jan Karafiát, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér zahájil školní rok v ZŠ v Ostrově, popřál žákům, aby je učení bavilo  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.