Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sokolov odkoupí domy u nádraží, kde žijí problémoví obyvatelé

Sokolov odkoupí domy v Nádražní ulici, kde žijí převážně sociálně těžko přizpůsobiví obyvatelé. Město využilo nabídku soukromého majitele, který domy a pozemky nabídl za 16,6 milionu korun. I když se k tématu nabídky odkupu vedla na včerejším mimořádném zastupitelstvu téměř hodinová debata, pro nakonec bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Základní podmínkou odkoupení zdevastovaných domů, kolem nichž se hromadí tuny odpadků, je vystěhování asi 150 nájemníků, z velké části Romů.

„Máme tam velké problémy, je to sociálně vyloučená lokalita. Trápí nás masivní znečišťování veřejného prostranství, problémy s chováním a další negativní jevy. Vznikají tam náklady na úklid města. Naše sociální pracovnice už nemají sílu ty případy řešit. Ale těžko dělat sociální práci s někým, kdo nechce,“ popsala starostka Renata Oulehlová (ANO), proč podle ní městská rada nabídku doporučila zastupitelstvu ke schválení.

Radní Erik Klimeš (ANO) dnes řekl, že úkol jednat o odkoupení domů dostal už před dvěma lety. Pokusy o dohodu ale hatil buď nezájem majitele, případně vysoká cena, kterou požadoval. „Jde o vzhled města, jeho pověst. Když si dáte heslo Sokolov, tak najdete na internetu komentáře se snímky, jak tato lokalita vypadá,“ uvedl Klimeš.

Radní a velitel městské policie města Petr Kubis (ANO) řekl, že jsou informace, že pokud by město domy nekoupilo, existují zájemci, za kterých by stav byl ještě horší než nyní. Místostarosta Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov) poukázal i na dopad na okolní školy. „Když to koupíme, tak na 1. a 2. základní škole přestanou mít osypky, že je tam někdo z nádražní 223. Sedí tam děti, kteří na konci roku stejně neumí číst. Z jedné třídy nám odešlo pět dětí, protože rodiče, když viděli tu skladbu dětí, je dali jinam. Hrozí, že učitelky budou odcházet,“ řekl Sedláček.

Opoziční zastupitelka Tereza Zykánová (Piráti + STAN) poukázala na to, že o koupi domů jednali zastupitelé už před lety. „Mrzí mě, že na to neslyšeli zastupitelé před šesti nebo sedmi lety, tehdy za poloviční cenu. A už tehdy jsme znali ta jména obchodníků s chudobou. Stálo nás to hodně peněz i v průběhu těch let,“ řekla Zykánová. I radní Michal Rund (ČSSD) dnes připustil, že před roky hlasoval proti koupi, ale jak řekl, po letech musí uznat, že to byla chyba.

Zastupitelé debatovali také o tom, jestli se asi 150 lidí z domů u nádraží nerozptýlí po městě, a problémy se tak jen nepřesunou jinam. Podle radních ale většina z nich nemá vztah k Sokolovu a půjde hledat podobný způsob bydlení.

Tzv. sociálně vyloučenou lokalitou může být jak celá čtvrť, tak třeba i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy, takové místo většina obyvatel často vnímá jako problematické. Ve vyloučené lokalitě mnohdy žije skupina obyvatel s omezeným přístupem ke vzdělání či zaměstnání. Navíc jsou tito lidé často zatíženi exekucemi. Obchodem s chudobou je nazývána situace, kdy na lidech, kteří dostávají doplatky na bydlení, parazitují spekulanti. Jde o lidi, kteří vydělávají na poskytování sociálního bydlení.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky ČR, správa, reality, byty, sociální, Sokolov, dům, ANO 2011, Erik Klimeš, bydlení, Renata Oulehlová, Petr Kubis, ČSSD, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov odkoupí domy u nádraží, kde žijí problémoví obyvatelé  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.