Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva strategické projekty Karlovarského kraje se propojí

Dva strategické projekty Karlovarského kraje připravené k čerpání evropských dotací z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST) se propojí. Nevznikne tak agentura pro transformaci, která měla mimo jiné pomáhat s efektivnější podporou aktivit v transformovaném území.

Část její plánované činnosti se včlení do projektu Krajské kulturní a kreativní kanceláře - 4K, uvedl krajský radní Patrik Pizinger (Místní). Činnosti plánované transformační agentury totiž už částečně dělají i jiné subjekty. Podle opozičního hnutí ANO by ale měly být vyřazeny oba projekty, transformační agentura i kulturní a kreativní kancelář.

Karlovarský kraj má šanci čerpat z evropského fondu přes šest miliard korun na projekty, které podpoří přechod území, které bylo orientované z velké části na těžbu uhlí. Do stejného programu byly zařazeny i Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Karlovarský kraj spojením dvou svých projektů reaguje i na doporučení expertní komise ministerstva životního prostředí, které OPST řídí. „Myšlenka založení agentury pro transformaci je jednoznačně správná. Nicméně v průběhu přípravy strategických projektů se ukázalo, že činnosti, které jsme chtěli svěřit agentuře, tady přirozeně a logicky začaly vyvíjet a převzaly jiné subjekty. Jako příklad uvedu odbor regionálního rozvoje krajského úřadu či Karlovarskou agenturu rozvoje podnikání. Pomůže nám to významně snížit finanční i personální nároky spojené s případným založením transformační agentury,“ vysvětlil krajský radní Patrik Pizinger (Místní).

Agentura měla podle původních představ poskytovat metodickou analytickou a konzultační podporu všem aktérům transformace regionu. Projekt „Krajská kulturní a kreativní kancelář – 4K“ se v budoucnu zaměří na podporu začínajících podnikatelů, mikro- a malých podniků, neziskových organizací. Podpoří kreativní vzdělávání v kraji, manuální a další dovednosti dětí a studentů se zvláštním ohledem na podporu dětí ze sociálně slabých rodin. Cílem projektu je dále využití inovačního potenciálu v regionu propojováním výzkumných pracovišť s podnikateli v regionu, paměťovými a kulturními institucemi. Zároveň zastřeší centra tradičních řemesel.

Opoziční zastupitelka a členka Komise pro Spravedlivou transformaci Gabriela Dostálová (ANO) ale navrhuje úplné vyškrtnutí obou těchto projektů. „Strategické projekty v našem kraji byly špatně a především netransparentně vybrány a kraj tak poprvé narazil na připomínky komise ministerstva životního prostředí. Proto se nyní toto své pochybení a problémy snaží schovat pod pojem 'efektivní propojení' dvou, pro náš region docela zbytečných, strategických projektů,“ uvedla v tiskové zprávě. „Náš strukturálně postižený kraj potřebuje především produktivní investice a příchod nových zaměstnavatelů,“ míní Dostálová.

Z Karlovarského kraje hodnotitelé vybrali ze 46 podaných projektů 11 mezi takzvaně strategické, šest z nich jsou přímo od Karlovarského kraje nebo jeho organizací. Mezi nimi byla Transformační agentura a Krajská kulturní a kreativní kancelář - 4K.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, uhlí, hospodářství, Karlovarský, projekt, Karlovarský kraj, Patrik Pizinger, ANO 2011, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva strategické projekty Karlovarského kraje se propojí  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.