Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letiště Karlovy Vary pokračuje v projektu rozšíření dráhy za více než miliardu

Karlovarský kraj pokračuje v projektu rozšíření vzletové dráhy na letišti v Karlových Varech. V blízké době chce vedení kraje vyhlásit výběrové řízení na projektanta, v příštím roce chce získat stavební povolení. Náklady se odhadují na 1,2 miliardy korun. Úpravy odletové a přistávací plochy zvýší potenciál mezinárodního letiště i frekvenci letů, řekl krajský zastupitel pro dopravu Jan Bureš (ODS).

„Podařilo se nám získat takzvanou EIA, posuzování vlivu na životní prostředí dopadlo velmi dobře. Projekt dostal zelenou. Teď budeme připravovat projektovou dokumentaci, budeme vypisovat výběrové řízení na dodavatele. V České republice jsou asi jen dvě firmy, které jsou schopné projektovou dokumentaci udělat,“ řekl Bureš. Výběrové řízení bude vyhlašovat kraj, tedy majitel karlovarského letiště.

Projekt by měl být hotový v příštím roce. Stát by měl přibližně 20 milionů korun. Zároveň chce vedení kraje začít hledat možnosti financování. Zažádat chce o peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „My z něj dnes můžeme čerpat část prostředků na letiště, ale jenom na zvýšení bezpečnosti, což jsou relativně malé prostředky. My potřebujeme investovat do infrastruktury,“ uvedl Bureš.

Rozšířením dráhy by mohla na letišti přistávat i větší letadla. Podle záměru by měla být o 15 metrů širší a o 360 metrů delší. Využívat by ji mohly i nízkonákladové společnosti, jako je například irský Ryanair. V současné době je z Karlových Varů doletová vzdálenost 3,5 hodiny. Tímto by se rozšířila možnost létat i do vzdálenějších destinací. Karlovarské letiště by v případě válečného konfliktu mohlo podle zastupitele sloužit i jako záložní letiště pro vojenská letadla. Poblíž je navíc vojenský újezd Hradiště.

Na karlovarském letišti se před nedávnem po více než dvou letech obnovila pravidelná linka. Kvůli protikoronavirovým opatřením přišlo na začátku roku 2020 o jediný pravidelný spoj mezi Karlovými Vary a Moskvou, létaly zde pouze komerční lety a letecká škola. Z Karlových Varů začaly od poloviny června létat přímé chartery do turecké Antalye. Od příštího roku přibudou lety na řecký ostrov Kréta. Záměrem kraje je obnovit také spoj do izraelského Tel Avivu.

Loni skončilo letiště ve ztrátě 18 milionů korun. Letošní finanční plán počítá se ztrátou 26,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, letectví, letiště, Karlovy Vary, projekt, Karlovarský kraj, Jan Bureš, výběrové řízení, ODS, Státní fond dopravní infrastruktury, Česko, Ryanair

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště Karlovy Vary pokračuje v projektu rozšíření dráhy za více než miliardu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.