Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj podpoří lázeňská města zapsaná na seznam UNESCO šesti miliony

Karlovarský kraj rozdělí šest milionů korun pro tři lázeňská města, která byla v loňském roce zapsána na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Mimořádná dotace má pomoci Karlovým Varům, Mariánským a Františkovým Lázním zejména s turistickou infrastrukturou. Každé z měst mohlo požádat o dotaci na projekty ve výši dvou milionů korun, řekl novinářům náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta (Piráti).

„My jsme se jako Karlovarský kraj rozhodli pomoci těm městům s vybudováním odpovídající infrastruktury, která vyplývá i z toho, co se ta města zavázala, že budou v souvislosti se zapsáním na seznam UNESCO splňovat. V Karlových Varech trápí město hlavně parkování. Karlovy Vary chtějí cílit žádosti na zpracování projektu dvou parkovacích domů,“ uvedl Franta. Peníze by město využilo například i na vytvářenou expozici UNESCO v Zámecké věži.

Františkovy Lázně zase využijí dotaci z Karlovarského kraje na rekonstrukci a modernizaci svého infocentra. Kromě oprav by mělo nabídnout i toalety pro návštěvníky nebo výstavní síň.

V Mariánských Lázních zase požádali o peníze na opravu některých prvků lázeňské kolonády nebo na pořízení nových odpadkových košů, laviček či opravy schodů v lázeňské zóně.

Tři lázeňská města z Karlovarského kraje byla zapsána na seznam UNESCO v roce 2021 spolu s dalšími osmi evropskými lázeňskými městy. Slavná lázeňská města Evropy se tak stala nadnárodní památkou světového dědictví. Společným znakem všech zapsaných měst je tradice lázeňství a využívání přírodních pramenů minerálních vod, která zažívala největší rozmach od počátku 18. století do 30. let 20. století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, turistika, lázně, UNESCO, Karlovarský, Karlovarský kraj, Světové dědictví UNESCO, dotace, Karlovy Vary, Vojtěch Franta, Františkovy Lázně, Česká pirátská strana, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj podpoří lázeňská města zapsaná na seznam UNESCO šesti miliony  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.