Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Referendum v Jáchymově se kvůli nouzovému stavu odkládá

Rozhodnutí o pronájmu pozemků k výstavbě stezky v oblacích se v Jáchymově na Karlovarsku odkládá. Původně se mělo místní referendum konat 20. května, je ale odloženo kvůli nouzovému stavu, který Sněmovna na návrh vlády prodloužila do konce května. Vedení města chce plebiscit vyhlásit na 3. června. Turistická atrakce má vzniknout nedaleko vrcholu Klínovce, část obyvatel včetně opozice je ale proti.

Vláda prosadila podloužení nouzového stavu kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny zasažené ruskou vojenskou invazí. Podle zákona o místním referendu se referenda po dobu nouzového stavu nekonají.

„Je potřeba, aby nový termín schválilo zastupitelstvo. Mimořádné zastupitelstvo kvůli tomu vyhlašovat nemusíme, řádný termín máme příští týden,“ řekl starosta Bronislav Grulich. O novém termínu by mělo zastupitelstvo rozhodnout tak, aby se hlasování konalo do 90 dnů po skončení nouzového stavu.

Referendum ke stavbě stezky v oblacích na Klínovci se v Jáchymově bude konat již podruhé. Při prvním referendu loni na podzim většina obyvatel prodej městských pozemků, potřebných k výstavbě na nejvyšší hoře Krušných hor, odmítla. Ve druhém referendu budou lidé tentokrát rozhodovat o pronájmu pozemků pro Skywalk.

Dnes již nevyužívané lesní pozemky na vrcholu Klínovce chce město nabídnout investorům k pronájmu za 2,23 milionu korun za rok. Cena by pak měla v následujících letech zohlednit i růst inflace. V minulém referendu se rozhodovalo o prodeji těchto pozemků za šest milionů korun.

Horskou atrakci chce postavit soukromý investor. Díky ní se podle něj rozvine na Klínovci a v jeho okolí letní turistika, která zajistí celoroční provoz místním podnikatelům. Vzniknout by tam měly v návaznosti až stovky pracovních míst, díky kterým si podnikatelé budou moci udržet zaměstnance ne pouze na zimní sezonu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, referendum, Jáchymov, nouzový stav, pozemek, Klínovec, Karlovarský kraj, Ukrajina, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum v Jáchymově se kvůli nouzovému stavu odkládá  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.