Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarská nemocnice eviduje první zájemce o práci z bojem zasažené Ukrajiny

Do karlovarské nemocnice se hlásí první uchazeči o zaměstnání, kteří uprchli z bojem zasažené Ukrajiny. Ačkoli jde o kvalifikované lékaře i zdravotní sestry, vedení nemocnice je ve zdravotnických pozicích zatím nemůže zaměstnat. Uprchlíci musí nejprve absolvovat adaptační proces, zejména kurz češtiny.

„Evidujeme zájem v řádech jednotek. Kolegyně z HR je jim nápomocná a snaží se s nimi komunikovat tak, aby věděli, jak postupovat, aby mohli proces absolvovat. Adaptační proces může trvat několik měsíců, například jazykový kurz je na půl roku,“ řekla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová. Nemocnice se jim prozatím snaží nabízet alespoň nezdravotnické pozice.

První ukrajinské zájemce o práci evidují také v sokolovské nemocnici. Podle místostarosty Jana Picky (nez.) je mezi příchozími uprchlíky několik lékařek i sester. Jsou ochotné vzít i méně kvalifikovanou práci mimo svou odbornost, uvedl místostarosta.

Práci začínají v kraji nabízet i soukromé firmy. Jde již o stovky volných míst. Nejčastěji poptávají dělnické a technické profese, v nabídce jsou ale i práce určené pro ženy, jako například švadlena, pokojská, administrativní práce či práce v zemědělství. Kromě krajských měst jsou nabídky z Ostrova, Mariánských Lázní či Chodova, ale i z menších měst po celém regionu.

Do Karlovarského kraje přijelo od počátku ruské agrese na Ukrajině už bezmála 6000 uprchlíků. Jde v naprosté většině o ženy s dětmi. Za neděli prošlo krajským centrem pro uprchlíky 298 lidí, minulý týden to bylo i přes 1000 lidí za den. Celkem už kraj, obce i soukromé subjekty přes krajský systém ubytovaly přes 1160 uprchlíků z Ukrajiny čelící ruské agresi.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, nemocnice, boje, zaměstnanost, Karlovy Vary, Karlovarská krajská nemocnice, uprchlík, Jan Picka, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarská nemocnice eviduje první zájemce o práci z bojem zasažené Ukrajiny  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.