Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vedení Karlovarského kraje zamířilo do krušnohorských obcí diskutovat o jejich problémech

O dostupnosti zdravotní péče, stavu a údržbě silnic i o výzvách spojených s rozvojem cestovního ruchu diskutoval hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a krajský radní Vít Hromádko s představiteli obcí Potůčky, Nové Hamry a městem Horní Blatná.

Zástupci kraje nejprve v Potůčkách se starostou Vlastimilem Ondrou řešili nutnost zkoordinovat činnost zdravotnických záchranářů na české a německé straně. „Podle informací obce v současnosti funguje spolupráce mezi operačním střediskem naší krajské záchranky a nemocnicí v německém Erlabrunnu, nicméně podmínky této spolupráce je třeba upřesnit. I v souvislosti s projektem Babylon, který propojil záchranáře v příhraničí u města Cham, se na jaře uskuteční velké jednání, jehož cílem by mělo být právě dotažení detailů spolupráce. Jde konkrétně o možnost záchranářů bez omezení zasahovat na obou stranách hranice a zkrátit tak dojezdové časy posádek, o úhrady výjezdů a podobně,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Dalším tématem jednání byla také možnost vyjmout z krajské silniční sítě úsek z Potůčků směr Ryžovna a přeměnit jej na účelovou komunikaci, kde by mohla být například cyklostezka. Hejtman přislíbil zástupcům obce, že o věci bude jednat s Krajskou správou a údržbou silnic Karlovarského kraje. S vedením krajské policie pak Petr Kulhánek probere možnost zrealizovat plánovaný kamerový systém v obci, který by mohl pomoci monitorovat problémy s prodejem či převozem drog přes hranici.

V Horní Blatné starosta Robert Petro upozornil na problém s chybějícím dětským lékařem v oblasti, do penze by měl odejít také tamní zubař. „Tohle nás pálí plošně v celé v republice. Proto se u nás snažíme alespoň krajskými stipendii motivovat studenty lékařských fakult, aby po ukončení studia pracovali v regionu. Pro příchozí lékaře budeme chtít ve spolupráci s obcemi nastavit takové podmínky, aby tady zdravotníci našli bydlení a zázemí i pro své rodiny,“ dodal hejtman. Starosta také informoval zástupce kraje o záměru města nabídnout k prodeji nově připravené parcely k vybudování rodinného i rekreačního bydlení, připravena je i stavba parkoviště pro turisty a návštěvníky obce. „S krajským policejním ředitelem proberu i možnost výraznějšího značení křižovatky přímo v centru Horní Blatné, kde dochází k častým dopravním nehodám,“ řekl hejtman.

Poslední zastávkou výjezdu zástupců kraje do obcí byly Nové Hamry, kde se diskutovalo o situaci ohledně oblíbeného bufetu Celnice v blízkosti Jelení na hranici se SRN. Ten zřejmě končí s provozem kvůli nedořešeným majetkoprávním vztahům. Starostka Eva Machková dále popsala problém obce s financování obnovy techniky na údržbu místních komunikací hlavně v zimním období.

„Není to poprvé, kdy obce zmiňují, že by uvítaly dotaci na nákup techniky k údržbě silnic. Na základě takových podnětů můžeme rozšířit možnosti čerpání příspěvků z Programu obnovy venkova,“ vysvětlil krajský radní Vít Hromádko. Nové Hamry také trápí častý průjezd nákladních vozů se dřevem, jež poškozují nedávno opravené silnice. Hejtman Petr Kulhánek o tom bude jednat na pravidelném setkání s policií. Tématem se stane nejen možné vážení souprav, ale také měření rychlosti osobních automobilů projíždějících obcí. Koordinátora integrovaného dopravního systému Karlovarského kraje pak hejtman požádá o prověření překryvu jízdních řádů autobusů a vlaků na trase do Nových Hamrů a zpět.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky hejtman Karlovarského kraje, hejtman Kulhánek, krušnohorské obce, Karlovarský kraj, silnice, Petr Kulhánek, údržba, Horní Blatná, Nové Hamry, Babylón, Cham, Německo, Ryžovna

Vedení Karlovarského kraje zamířilo do krušnohorských obcí diskutovat o jejich problémech  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.