Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj letos podpoří památky a cestovní ruch 16 miliony korun

Karlovarský kraj letos vyhlásil dva nové dotační programy na podporu památkové péče a cestovního ruchu. První se zaměří na projektovou přípravu a druhý na podporu památek zapsaných na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Celkem kraj rozdělí 16 milionů korun, informovala radní pro kulturu a památkovou péči Oľga Haláková (KDU-ČSL). Návrh rady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

"První z programů se soustředí na obnovu kulturních památek a památkově hodnotných objektů. Poskytne finance na předprojektovou přípravu stavební dokumentace, která předchází samotné realizaci. Sem patří například zaměření budov, které mnohdy vlastníkům chybí, dále nejrůznější průzkumy fasád, omítek, studie, jež je nutné zpracovat, a další," řekla radní pro kulturu a památkovou péči Oľga Haláková (KDU-ČSL).

Zájemci mohou v programu žádat o dotace rovněž na projektovou přípravu pro realizaci muzejních či výstavních expozic. Z rozpočtu vyčlenilo vedení kraje deset milionů korun, každá žádost může být podpořena nejvýše 500 tisíc korun. Počet žádostí na jednoho žadatele není omezen.

Druhý dotační titul se týká podpory tří měst, která byla v loňském roce zapsána na seznam UNESCO. Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně budou moci žádat o poskytnutí dotace ve výši dvou milionů korun na rozvoj svého území, potřeby občanů a podporu rozvoje cestovního ruchu, které se zápisem na seznam UNESCO velmi úzce souvisí, uvedla radní. Celkem tedy kraj rozdělí šest milionů korun.

Termín pro podání žádostí je stanoven na období od 10. března do 17. března 2022.

Na opravu památek i podporu cestovního ruchu kraj přispívá každoročně. Loni na obnovu kulturních objektů rozdělil 12,5 milionu korun. Peníze šly například do oprav bývalého zámku v Kopaninách, na obnovu budovy bývalého děkanství v Horním Slavkově nebo na restaurátorské a stavební práce v Severním paláci loketského hradu. Několik dalších milionů korun kraj rozděluje i v rámci individuálních dotací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lubor Ferenc

Štítky ČR, správa, památky, turistika, Karlovarský, Karlovarský kraj, cestovní ruch, dotace, Světové dědictví UNESCO, Oľga Haláková, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj letos podpoří památky a cestovní ruch 16 miliony korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.