Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarský kraj podpoří ztrátová oddělení nemocnic 100 miliony korun

Karlovarský kraj i letos rozdělí zhruba 100 milionů korun mezi nemocnice v kraji na provoz jejich ztrátových oddělení. Jde o stejnou částku jako v loňském roce. Nemocnice provozované krajskou společností Karlovarská krajská nemocnice (KKN) ale dostanou zřejmě od hejtmanství i další finanční podporu, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Stejně jako v minulých letech našim krajským nemocnicím, a to nejen ve vlastnictví kraje, poskytujeme na základě jejich předběžné kalkulace úhradu ztráty jejich ztrátových oddělení. Je to služba obecného hospodářského zájmu. Stejně jako v minulém roce máme v rozpočtu schváleno 100 milionů korun, které rozdělujeme zhruba v poměru 70 milionů pro Karlovarskou krajskou nemocnici, tedy Karlovy Vary a Cheb, 20 milionů pro Nemocnici Sokolov, pět milionů pro Nemocnici Ostrov a tři miliony pro Mariánské Lázně,“ popsal Kulhánek.

Podpora ztrátových oddělení se týká zejména oddělení interních, která jsou vesměs ve ztrátě ve všech nemocnicích, jsou však nezbytná, ale také specializovaných, v kraji jedinečných pracovišť.

Pro krajské nemocnice, spadající pod KKN, ale nejde o jedinou formu finanční podpory ze strany Karlovarského kraje. I v minulých letech kraj nad rámec služby obecného hospodářského zájmu pomáhal krajským nemocnicím, které jsou dlouhodobě ztrátové. Za loňský rok tak KKN dostala od kraje kromě asi 70 milionů na ztrátová oddělní ještě dalších zhruba 120 milionů korun.

Podle Kulhánka se sice v loňském roce dařilo hospodaření krajských nemocnici zlepšit, doba, kdy by se obešly bez přímých dotací z kraje, je ale ještě daleko. První odhady potřeb by KKN mohla kraji předložit zřejmě v polovině roku, až budou známy dopady úhradové vyhlášky a nákladů vzniklých vlivem covidové pandemie. Definitivní schválení finanční podpory kraje by se pak mělo odehrát v závěru roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky Karlovarský, nemocnice, Kulhánek, Dotace, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, Petr Kulhánek, finanční podpora, Starostové a nezávislí, Nemocnice Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj podpoří ztrátová oddělení nemocnic 100 miliony korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.