Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Kynžvart připravuje novou expozici daguerrotypie za téměř 30 milionů

Zámek Kynžvart na Chebsku připravuje novou expozici Kynžvartské daguerrotypie. Vzácná kulturní památka, která je předchůdcem dnešní fotografie, vznikla v roce 1839 v dílně francouzského vynálezce Louise Daguerra, který ji daroval kancléři Klementu Metternichovi. Náklady na expozici by měly dosáhnout 29 milionů korun.

Daguerrotypie je první prakticky užívaný komplexní fotografický proces, předchůdce dnešní fotografie. Na Kynžvartské daguerrotypii je zachycen Daguerrův umělecký ateliér a kancléři Metternichovi ji vynálezce daroval ve stejném roce, kdy si svůj objev nechal patentovat. Kynžvartská daguerrotypie je od roku 2006 movitou národní kulturní památkou, od dubna 2018 je zapsaná na prestižní seznam dokumentů UNESCO Paměť světa.

Kynžvart chce v nejbližší době vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele expozice. „Veřejná zakázka bude rozdělena na dvě části, jednak na dodavatele stavebních úprav, které jsou pro expozici nezbytné, a potom na část výstavní, dodavatele výstavního fundusu, vitrín a dalších multimediálních technologií,“ uvedl kastelán Ondřej Cink.

Náklady se mohou navýšit

Na vystavení národní kulturní památky dostal zámek dotaci z ministerstva kultury ve výši 29 milionů korun. Náklady se ale podle kastelána vzhledem k aktuálním cenám na stavebním trhu mohou ještě zvýšit.

Na začátku příštího roku chce správa zámku vybrat dodavatele. Následně by měly začít stavební práce. S dokončení nové expozice se počítá koncem téhož roku. Pokud půjdou práce podle harmonogramu, první návštěvníci by mohli vidět vzácnou památku v nových prostorách v prvním čtvrtletí roku 2023.

Nová expozice bude v přízemí jižního křídla zámku v bývalých konírnách, které byly poté přestavěny na výstavní sál. Tento sál chce vedení zámku upravit a rozčlenit na několik průchozích místností. Návštěvníci si budou moci přečíst informace o vzniku fotografie a uvidí kynžvartskou daguerrotypii ve speciální vitríně s inertní atmosférou, která dokáže zpomalit proces koroze a degradace. Uvidí ale i další cenné předměty ze zámeckých depozitářů, které dosud nemohly být vystaveny.

„Budou tam ukázky výtvarného umění, plastiky, obrazy, egyptologická sbírka, rukopisy nebo velmi cenné hudební nástroje. Taky bude prezentovaná numismatická sbírka, která je uložena v trezoru, bude vidět i sbírka asijského umění,“ popsal kastelán.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zámek Kynžvart

Štítky ČR, památky, stavby, výtvarné, fotografie, Kynžvart, AUDIO, purkrabí, Louis Daguerre, zámek, okres Cheb, UNESCO, Ondřej Cink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zámek Kynžvart připravuje novou expozici daguerrotypie za téměř 30 milionů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.