Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarští celníci našli při kontrolách alkohol bez dokladů a neznačený tabák

Při pěti kontrolách zajisti v říjnu karlovarští celníci téměř 230 litrů alkoholu bez dokladů a více než 6 000 kusů neznačených, nebo nesprávným způsobem značených tabákových výrobků. Kontroly se zaměřily na ochranu vnitřního trhu a spotřebitele. Případy předají celníci na daňové oddělení k doměření spotřební daně a dalšímu šetření na právní oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj. 

V provozovnách se celníci zajímali nejen o správné značení tabákových výrobků platnými tabákovými nálepkami a alkoholu kontrolními páskami, ale také o to, zda prodejci mají k těmto vybraným výrobkům doklady prokazující jejich zdanění. „V prodejnách celníci zajistili přes 300 lahví alkoholu bez dokladů. Kontrolované osoby nepředložily k části lihovin doklady prokazující jejich zdanění v souladu s ustanovením zákona o spotřebních daních,“ uvedla zástupkyně tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

V rámci těchto kontrol karlovarští celníci dále zajistili více než 6 000 kusů tabákových výrobků, jež byly neznačené, nebo značené nesprávným způsobem (neplatnými tabákovými nálepkami) a téměř 800 g neznačeného tabáku.

„Cigarety a tabák se nacházely volně nejen v prodejnách a skladech, ale také ukryté v jedné z provozoven v kartonové krabici, kterou označil služební pes Green, speciálně vycvičený na odhalování tabáku, jež celníkům při kontrolách pomáhal. V kartonové krabici poté celníci odhalili více než 1 000 kusů cigaret s neplatnými tabákovými nálepkami,“ řekla Havelková.  

Přestože v souladu s aktuálním zněním zákona o spotřebních daních došlo ke změně sazby spotřební daně tabákových výrobků (cigaret) a totéž platí pro zahřívané tabákové výrobky, obchodníci takové zboží ve svých prodejnách opakovaně skladují a nabízejí.

Změna sazby spotřebních daní začala platit od letošního května. Změna se promítla také do značení tabákových nálepek, pro předchozí období platilo písmeno „Z“, nově platí písmeno “F“. Tabákové výrobky od 1. května a zahřívané tabákové výrobky od 1. srpna již nelze s předchozí sazbou prodávat nebo skladovat, upozornili celníci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní úřad pro Karlovarský kraj

Štítky celníci, pašování cigaret, nekolkované cigarety, celní kontrola, alkohol, tabákové nálepky, tabák, spotřební daň, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští celníci našli při kontrolách alkohol bez dokladů a neznačený tabák  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.