Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj chce plánování rozvoje regionu přenést do plně digitalizovaného prostředí

V následujících obdobích plánuje Karlovarský kraj přenést řízení rozvoje území regionu do plně digitalizovaného prostředí. Díky tomu bude možné sladit výstavbu budov z pohledu přípravy rozpočtu stavby, energetické náročnosti i dobu udržitelné existence objektů.

Kraj chce využít metodu BIM (Building Information Modeling), tedy vytvoření digitálního modelu – dvojčete budovy, který bude zahrnovat veškeré informace o objektu pro jeho realizaci, správu a provoz po dobu jeho užívání. To zároveň umožní získaná data propojit s digitální technickou mapou Karlovarského kraje a pracovat s nimi při plánování výstavby a rozvoje infrastruktury v okolí, v rámci celého regionu. Později by se tato data mohla promítnout i do připravované Digitální mapy veřejné správy ČR.

Plán Karlovarského kraje koresponduje s iniciativou Evropské komise, která nese název „Nový evropský Bauhaus“. „Myšlenku nového evropského Bauhausu, která vychází z avantgardní německé umělecké školy 20. let minulého století, oznámila loni předsedkyně EK Ursula von der Leyen. Cílem je sjednotit úsilí v oblasti architektury, designu, udržitelnosti a investic s ohledem na snahu o dosažení klimatické neutrality v Evropě. Veškeré nápady a řešení by měly v první řadě šetřit životní prostředí, vycházet z potřeb lidí, ale zároveň omezovat zátěž pro naši planetu. My bychom chtěli začít uplatňovat tento přístup i v našich rozvojových plánech,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Pilotním projektem, kde si kraj novou metodu vyzkouší, bude rekonstrukce budovy B krajského úřadu, která stejně jako ostatní objekty úřadu slouží už 20 let a technické problémy v podobě netěsnících oken, přehřívání prostor i konstrukčních závad se kupí. „V rámci předprojektové a projektové přípravy se vytvoří digitální model budovy, který bude následně upraven podle skutečné realizace. Tento model se stane zdrojem pro digitální technickou mapu a pro správu celé budovy,“ uvedl hejtman.

V současnosti se zpracovává územní studie areálu krajských institucí, která by měla určit směr vývoje celého areálu v Karlových Varech - Dvorech. „Zvažujeme, že bychom si tuto územní studii nechali zpracovat prostřednictvím informačního modelování prostředí (3D, virtuální realita), do kterého nám zapadne právě také informační model rekonstruované budovy B. Z našeho pohledu je takovýto přístup k rozvoji části území Karlovarského kraje velmi podstatný hlavně proto, že jej chceme následně uplatnit i pro další části kraje,“ doplnil vedoucí odboru investic Tomáš Brtek.

Karlovarský kraj se tímto chce co nejvíce přiblížit i plánované digitalizaci stavebního řízení a řídit svůj pokrok v souladu s národními strategiemi a koncepcemi (Digitální Česko, Digitální technická mapa ČR, GeoInfoStrategie, koncepce zavádění metody BIM v ČR).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky hejtman, hejtmanství, digitalizované prostředí, digitální model, hejtman Kulhánek, Karlovarský kraj, Česko, Informační model budovy, Evropská komise, Bauhaus, Ursula von der Leyenová, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce plánování rozvoje regionu přenést do plně digitalizovaného prostředí  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.