Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté se loučí se čtyřnohým parťákem, služební pes Garrit pomohl dopadnout řadu zlodějů i vraha

Služební pes Garrit se během své policejní kariéry nesmazatelně zapsal nejen do srdce svého lidského parťáka, ale stal se také jedním z nejúspěšnějších psů v historii Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Kriminalisty vedl neomylně k odziceným věcem i samotným pachatelům a dokonce pomohl i s objasněním vraždy. Dalšího případu se už ale nechopí, letos odešel do psího nebe.

 „V roce 2015 jsem s Garritem prošel základním kynologickým kurzem v Býchorech, který trval 16 týdnů. O rok později jsem s ním absolvoval kondiční kurz ve výcvikovém středisku Bílá Hora na Plzeňsku,“ začal své vyprávění policejní psovod Ladislav Šedivec.

Garrit byl pro práci u policie předurčen a již po pár měsících zazářil a pomohl s objasněním vraždy na Rotavě.  „Bylo to hned na počátku naší společné služby a nakonec to byl zřejmě jeden z našich největších úspěchů v jeho policejní kariéře. Tehdy ve velmi nepřístupném terénu vyčenichal nůž, který byl vražednou zbraní. Poté to byl jeden ze stěžejních důkazů proti pachateli. Ve stejném roce ještě například nalezl velkou část odcizených věcí z prodejny potravin na Sokolovsku. Zúčastnili jsme se i civilního obranářského závodu Statečné psí srdce, který se konal v Blovicích, a Garrit se tehdy umístil na krásném sedmém místě ze třiceti účastníků,“ vzpomínal Šedivec.

Další úspěchy si s dvounohým parťákem Garrit připsal v roce 2018. „U Aše se nám podařilo vypátrat v hustém lesním porostu pachatele dopravní nehody, který z místa utekl a ukryl se. V Mariánských Lázních se Garritovi podařilo vyčenichat při pátrání pachatelku, která měla na svědomí těžké ublížení na zdraví. Když v Sokolově došlo k vykradení několika chat, tak Garrit dokázal nalézt část odcizených věcí, například jízdní kolo,“ vyjmenoval psovod jen pár z mnoha úspěchů.
 
Podobně úspěšné služby zažíval Garrit i v následujících letech. Ovšem v únoru roku letošního přišla smutná zpráva. „Bohužel mu byla diagnostikována rakovina mízních uzlin, zavodnění plic. V tomto případě nebylo uzdravení možné,“ pokračoval psovod, kterého odchod milovaného parťáka velice zasáhl. „Byl to parťák s velkým P. Prožili jsme spolu velkou a úspěšnou část života, takže jsem z jeho odchodu byl pochopitelně zdrcený. Vždy jsem se na něj mohl spolehnout. Byl to člen naší rodiny, takže mě jeho ztráta bolí doteď,“ uzavřel policejní psovod.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, Karlovy Vary, služební pes, kynolog, psovod, Garrit, krimi, Karlovarský kraj, Býchory, Plzeňský kraj, Bílá Hora, Rotava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté se loučí se čtyřnohým parťákem, služební pes Garrit pomohl dopadnout řadu zlodějů i vraha  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.