Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nevyužívaný objekt Luisiných lázní se promění v moderní rehabilitační kliniku

Soukromý investor připravuje ve Františkových Lázních na Chebsku stavbu rehabilitační kliniky v nevyužívaném objektu Luisiných lázní v historickém centru města. Zařízení LuisaRehaKlinik, ve kterém se počítá se 170 lůžky ambulantní péče, má být zaměřené na rehabilitaci lidí po autonehodách nebo po mozkových příhodách. Náklady na stavbu a vybavení se odhadují na 800 milionů korun. Vedení města doufá, že se tak Františkovy Lázně stanou významným centrem rehabilitační péče.

O záměru vybudovat ve městě moderní kliniku jedná vedení města již třetím rokem. Památkově chráněný komplex historických budov Luisiných lázní je nyní prázdný a ve špatném technickém stavu. Objekt by se tak mohl zachránit. Plánem je, že veškeré opravy by hradil investor, budovy a pozemky by ale zůstaly v majetku města. Radnice by poté celý komplex pronajímala.

„Přestože máme v republice špičkové lékaře-neuro a spinální chirurgy, kteří odvedou na operačním sále perfektní práci, chybějící okamžitá následná péče a včasná rehabilitace jejich práci komplikuje. Mnohdy tak dochází k tomu, že se stav pacientů kvůli tomu nezlepšuje. Prostě takhle zaměřené specializované zařízení zatím v ČR není. Mým záměrem je oživení centra Františkových Lázní, přivedení moderní rehabilitace a také záchrana jedinečné historické památky," vysvětluje starsota Františkových Lázní Jan Kuchař (STAN).

Vizualizace: A69 – architekti s.r.o.

Františkovy Lázně se na konci července dozvědí, zda se spolu s dalšími deseti evropskými lázeňskými městy zapíší na seznam UNESCO v rámci sériové lázeňské nominace Great Spas of Europe, což by podle starosty podpořilo synergicky i tento projekt.

Pokud investor získá zbývající povolení, se stavbou by se mohlo začít příští rok. Projekt vyjde přibližně na 800 milionů korun, vzhledem ke stoupajícím cenám ve stavebnictví se ale podle starosty počítá i s navýšením investic.

První klienti by tak mohli navštívit kliniku začátkem roku 2025. „V klinice bude část pro samoplátce, ale řeší se, aby alespoň 60 procent kapacity bylo pokryto pojišťovnami," řekl Kuchař. Projekt počítá i s tím že 25 procent kliniky bude tvořit ambulantní část, kde budou mít ordinace všeobecní lékaři a další specialisté, a také s oční klinikou. Vzniknout by tam mělo i vzdělávací centrum pro odbornou přípravu v oborech fyzioterapie či zdravotní sestra. V klinice by mohlo pracovat asi 200 zaměstnanců z lékařských či nelékařských oborů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto A69 – architekti s.r.o.

Štítky Františkovy Lázně, rehabilitace, klinika, lázně, okres Cheb, projekt, Jan Kuchař, Starostové a nezávislí, Česko, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužívaný objekt Luisiných lázní se promění v moderní rehabilitační kliniku  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.