Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bouře porážela stromy v Karlovarském kraji, ty poškodily auto, dům i hřbitov

, aktualizováno 25. června 2021, 9:32

Dvě desítky výjezdů hasičů si vyžádala krátké bouře, která se ve čtvrtek odpoledne přehnala také Karlovarským krajem. Nejčastěji se jednalo o odstranění popadaných stromů, k takového události vyjížděli hasiči v devatenácti případech. Karlovarský kraj připravuje koordinaci darů od lidí a vyhlásí sbírku na pomoc vichřicí postiženým oblastem na jihu Moravy.

„Spadlé stromy blokovaly průjezd na silnicích nejčastěji v okolí Mariánských Lázní, dále pak u Žlutic, Dolního Žandova, Lázní Kynžvart, Teplé, Otročína či Kolové. U Drmoulu spadl strom na zaparkované auto, u Dolního Žandova částečně na rodinný dům či na hřbitově,“ informuje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hasiči z Teplé pak poskytli po výpadku elektřiny náhradní zdroj energie pro kyslíkovou ventilaci. V Mariánských Lázních pak hasiči pročistili odtokový kanál, aby voda po dešti nezůstávala na vozovce. Všechny události hasiči řešili mezi 15. a 18. hodinou.

Od čtvrtečního večera byla zahlcena tísňová linka hasičů Jihomoravského kraje, kam lidé hlásili následky ničivé bouře a žádali o pomoc. Tísňová linka hasičů 150 a linka 112 funguje tak, že v případě vytížení všech operátorů z daného kraje jsou ostatní hovory bez zdržení přesměrovány na ostatní operátory tísňových linek po celé republice.

„Také v Karlových Varech tak ve čtvrtek večer a v průběhu noci přijímali operátoři linky 112 a 150 velké množství telefonátů z jihu Moravy. Byla tak posílena směna na operačním středisku o další příslušníky, aby byl zajištěný dostatečný počet volných linek pro tísňová volání. V pátek ráno HZS Karlovarského kraje nabídl kolegům z Jihomoravského kraje pomoc v podobě odřadu, tedy speciálně složené skupiny hasičů a techniky pro záchranné a likvidační práce na bouřkou postiženém území,“ uvedl mluvčí Kasal.

Jedná se o speciální techniku pro dekontaminaci osob, týlové zabezpečení, vyprošťování a stabilizaci nebo například velitelský vůz s drony pro podporu velitele zásahu. Pokud kolegové tuto pomoc využijí, jsou karlovarští hasiči připraveni vyrazit okamžitě.

Karlovarský kraj organizuje sbírku na pomoc postiženým obcím na jihu Moravy

Karlovarský kraj připravuje koordinaci darů od lidí a vyhlásí na pomoc postiženým oblastem sbírku, řekl dnes hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Účast a podporu vyjádřila na sociálních sítích i řada starostů a krajských politiků.

„Domluvili jsme se na tom, že všechny stanice dobrovolných hasičů v obcích budou přijímat materiální pomoc, ať už se to týká potravin nebo nářadí a ta se bude svážet do Karlových Varů a hromadně distribuovat na Moravu. A naše legislativa už připravuje vyhlášení sbírky, kterou schválí pondělní zastupitelstvo a do které dá kraj základní vklad s tím, že výtěžek sbírky by se průběžně uvolňoval na konkrétní účel tam, kde bude třeba v postiženém území," řekl Petr Kulhánek.

„Město Ostrov i Karlovarský kraj budou jednat o pomoci lidem a obcím postiženým na jižní Moravě řáděním tornáda. Návrhy na konkrétní formu pomoci budou projednány v případě kraje v pondělí, v Ostrově na radě města buď ještě dnes, nebo v úterý," napsal na facebooku starosta Ostrova a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš (ODS). Starostové z Karlovarského kraje ve svých příspěvcích většinou odkazují lidi, kteří jsou ochotni pomoci obyvatelům jižní Moravy, na sbírku Diecézní charity Brno.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

Štítky bouře, způsobená škoda, hasiči, popadané stromy, pomoc, Karlovarský kraj, strom, Morava, bouřka, tísňové volání, Jihomoravský kraj, Martin Kasal, Mariánské Lázně, Teplá, Dolní Žandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouře porážela stromy v Karlovarském kraji, ty poškodily auto, dům i hřbitov  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.