Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zvířecí záchranáři jeli na pomoc uvězněnému opeřenci, nakonec se dočkali pokuty

Pro záchranáře z Bublavy to vše začalo jako každý jiný výjezd. Obrátila se na ně prodavačka z Karlových Varů s tím, že jí do obchodu vletěl malý ptáček, který naráží do skla a nemůže ven. Okamžitě proto vyjeli na místo. Objekt se nacházel na pěší zóně, kam mají ochranáři povolený vjezd. Před obchodem však stáli turisté, proto auto nechali na druhé straně. A to je právě ten problém, zde parkovat už nesměli, což jim ihned sdělil strážník s pokutovým bločkem v ruce. Svůj zážitek popsali záchranáři na svých sociálních sítích a bouřlivá reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

„Přátelé a kamarádi, rádi bychom se s vámi podělili o dnešní výjezd, sami zhodnoťte, jak si někteří městští strážníci váží naší práce a jak ji dovedou ohodnotit,“ začínají své vyprávění odborníci ze Záchranné stanice handicapovaných živočichů Drosera.

Jak již bylo řečeno, obrátila se na ně žena, které po obchodě létal vystrašený opeřenec. Ihned vyjeli zvířeti pomoci. Vůz kvůli postávajícím turistům a cyklistům museli nechat zaparkovaný přes ulici. Když se vrátili, stál u jejich auta strážník městské policie, který jim vystavil pokutu. Že se dopustili přestupku si uvědomují, podle nich šlo ale celou věc vyřešit domluvou.

„Nejde vůbec o pokutu 200 korun, ale o postoj strážníka městské policie, kterým usnadňujeme jejich práci. Tohle opravdu bere sílu při této dobrovolné činnosti v zájmu zvířat. Podotýkáme, že zde vozidlo nikomu nepřekáželo a jak si dovedete představit, na pěší zóně žádný velký provoz není. Situaci jsme strážníkovi vysvětlili a z polepů na autě je zřejmé, že jde o výjezdní vozidlo Záchranné stanice (ZS), kdy za oknem je též potvrzení, že se jedná ZS Drosera. Strážníka ovšem toto nezajímalo,“ vysvětlují zvířecí záchranáři.

Opeřence se podařilo v pořádku odchytit.

Svou zkušenost sdělili záchranáři na svých facebookových stránkách a reakce lidí na sebe nenechaly dlouho čekat. Nutno dodat, že na městské policii nenechali komentující nit suchou. Místem, kde se celý incident odehrál, procházela tou dobou i paní Dagmara.

„Šla jsem zrovna kolem vás, když jste cosi řešili se strážníkem. Vidím polepy na autě, vidím paní s klecí v ruce a v ní ptáček. Je celkem jasné, že tam asi nejste na nákupech. Říkala jsem si, že asi dostáváte “poučení” a že pokutu vám určitě nedává. A ono ejhle, dal. Každopádně vám patří velký dík za práci, kterou děláte a ať vás takové srážky neodradí,“ uvedla.

Celou situaci okomentovali i strážníci z Městské policie Rotava. „Ve velkých městech 'čárkový systém' stále funguje. V Karlových Varech jsou toho typickým příkladem. Bohužel podobné výstřelky vrhají stín na dobrou práci ostatních. Není a nesmí to být jen o pokutách,“ uvedli strážníci ze Sokolovska.

„Náš strážník projevil velkou dávku empatie.“

Městská policie se k incidentu vyjádřila na svých webových stránkách a svého strážníka se zastává. „Městská policie Karlovy Vary se důrazně ohrazuje proti nařčením ve facebookovém příspěvku spolku Drosera Bublava, ve kterém došlo k nařčení našeho strážníka z toho, že vykonáváním své práce v mezích stanovených zákonem dává najevo, že si údajně neváží činnosti zmíněného spolku. Spolupráce s neziskovou organizací Drosera si velmi vážíme, nicméně je povinností strážníka řešit přestupek v případě, že se setká s jednáním, kdy řidič vozidla nerespektuje dopravní značky,“ stojí v prohlášení městské policie.

V tomto případě mělo jít o značku označující pěší zónu, dále měl řidič vjet i přes zákaz vjezdu do jednosměrné ulice, kde následně s vozidlem zůstal stát v pěší zóně a v protisměru.

„Náš strážník projevil velkou dávku empatie, když čtyři zmíněné přestupky, spáchané ve velmi krátkém sledu, ohodnotil s přihlédnutím právě k důvodům vjezdu a stání pokutou v jedné desetině sazby, a to i přesto, že zákon označuje spáchání více přestupků jako přitěžující okolnost, což by se mělo do výše pokuty promítnout. Je nutné vzít v potaz, že smyslem řešení takových přestupků je zejména ochrana chodců, kteří se v pěší zóně zcela legitimně pohybují,“ uzavírají policisté.

„Ano. Má chyba je ta, že jsem se mylně domníval, že povolení do lázeňské zóny mě opravňuje i k vjezdu na místo zásahu. Což byla pěší zóna. Tak za tyto dvě věci se tedy MP Karlovy Vary omlouvám,“ dodal ochranář.

Názor na průběh celého incidentu si musí udělat každý sám, jisté je ale to, že to pro záchranou stanici nese i své ovoce. Jako příklad uveďme příspěvek jedné z diskutujícíh. „Posílám 500 korun na další pokuty, aby měla policie co vybírat.“

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Městská policie Karlovy Vary, Drosera, krimi, přestupek, zvířecí záchranáři, pěší zóna, obchod, obecní policie, Karlovy Vary, Bublava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusan Cezarius

Martin Vašek, naprostý souhlas. Hrají si na pistolníky a přitom pracovat se jím nechce. Jsou líní...

Sobota, 19. června 2021, 07:34Odpovědět

Martin Vašek

To jen dokazuje,jak mnozí píší,že IQ měšťáků je silně podprůměrné.

Pátek, 18. června 2021, 23:48Odpovědět

Dusan Cezarius

Strážníkovi dát dát lopatu. Takový by tam neměli být. Jsou líní, ale buzerovat to umí... ať pracuje a nefláká se...

Pátek, 18. června 2021, 21:21Odpovědět

Josef Andrle

záchranáři omezit spolupráci s MP. at si kanáry chytají sami z MP

Pátek, 18. června 2021, 19:46Odpovědět

Zvířecí záchranáři jeli na pomoc uvězněnému opeřenci, nakonec se dočkali pokuty  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.