Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrad Vildštejn se před 20 lety poprvé otevřel veřejnosti

Významné jubileum slaví majitelé hradu Vildštejn ve Skalné na Chebsku. Miroslav Pumr chátrající objekt v roce 1999 koupil a opravil. Když se hrad v roce 2001 poprvé otevřel veřejnosti, byla to velká událost, o čemž svědčí i to, že pásku přijela slavnostně přestřihnout baronka Marie Terezie Nothaft, která je potomkem předchozích majitelů. Dnes se o místo stará Miroslavova dcera Zuzana se svým partnerem. V loňském roce si také převzali prestižní ocenění v soutěži Patria Nostra.

Rozbor dochovaných půdních částí datuje vznik románského hradu přibližně kolem roku 1166, což Vildštejn řadí mezi nejstarší hrady u nás. První písemná zmínka pochází z roku 1225. Bližší podrobnosti vám sdělí přímo na hradě nebo se je dočtete na webových stránkách.

Co však víme jistě je to, že toho hrad zažil opravdu hodně. Vystřídalo se na něm mnoho šlechtických rodů, hrad zažil i odboj proti českému králi. Přežil obě světové války. Největší ránu mu zasadili v roce 1950 rumunští reemigranti, kteří spálili všechny dřevěné části a zámek i hrad téměř zdevastovali. Později byl objekt v majetku města Skalná.

První pokusy o záchranu

O záchraně Vildštejna vyšla v roce 2007 kniha "Osudy hradu Vildštejn ve Skalné a hradu Starý Rybník".

Do pozornosti se zdevastovaná památka dostala v 80. letech, kdy Zdeněk Buchtele s partou brigádníků bojoval o osud vzácné památky. Lze říct, že právě díky nim se hrad vyhnul demolici a podařilo se dalšímu chátrání zabránit.

„V roce 1987 zde došlo k zajímavému nálezu, který na sebe strhl na jistou dobu pozornost veřejnosti. Jednalo se objev původně zazděné ženy. V komíně hradu byla objevena schránka s pietně uloženými ostatky lidského těla. Při přestavbách hradu na pivovar se na ostatky narazilo a byly uloženy do zinkové nádoby. Uložená lebka měla malý otvor ve spánku, který byl způsoben násilím,“ uvádí majitelé hradu na svých stránkách.

zdroj: hrad Vildštejn

Následný výzkum odhalil, že se jedná o ostatky ženy ve věku mezi 50 a 60 lety, která byla tělesně postižená. Na hradě žila zhruba v 17. až 18. století. Je dost pravděpodobné, že byla hluchá a zřejmě ji podrobili i mučení. Tyto poznatky trochu připomínají zdejší pověst, kdy jednu z dcer rodu Trautenberků kdosi označil za čarodějnici. „Tato žena trpěla tělesným postižením a vynikala bylinkářskými, čarodějnými a věšteckými schopnostmi, dnes bychom to nazvali psychotronikou. Údajná čarodějnice měla být upálena a Trautenberkům hrozilo zabrání rodových majetků. Nikdy však nebyla více viděna,“ uvádějí majitelé hradu.

Nový majitel, nový začátek

Zlomový okamžik přišel v roce 1999, kdy hrad koupil Miroslav Pumr a za neuvěřitelné dva roky dokonce památku zpřístupnil veřejnosti. Za tuto snahu obdrželi majitelé hradu i prestižní ocenění Patria Nostra. Cenu si převzala také starostka Skalné Rita Skalová a architekti Václav Zůna a Luděk Vystyd.

Dnes zde najdete ubytování, hodovnu a konají se zde i kulturní akce. Ta nejbližší je už o tomto víkendu a nese název Vildštejnský Slunovrat. Na akci se představí řada kapel jako například Traktor, UDG, Cocotte Minute, Lucie Revival nebo písničkář Voxel. Program a vstupenky naleznete ZDE.

Vlastnit takovou památku byl můj velký klukovský sen, říká novodobý hradní pán Pavel Palacký

Už dvaadvacet let pracuje Pavel Palacký na náročné rekonstrukci hradu, o kterém snil už jako malý kluk. S trochou nadsázky můžeme říct, že vlastní obydlí o velikosti zhruba 130+1. Bylo by ale bláhové si myslet, že zde žije sám s rodinou. Během...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hrad Vildštejn | Zdroj hrad Vildštejn

Štítky hrad Vildštejn, památka, historie, akce, kultura, záchrana, hrad, zámek, Chebsko, Skalná, Vildštejn, Marie Terezie Habsburská, okres Cheb, Lucie, Zdeněk Buchtele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Vildštejn se před 20 lety poprvé otevřel veřejnosti  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.