Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O titul Strom roku bojuje i 600 let stará lípa u Jáchymova

Do finálové dvanáctky ankety Strom roku se probojovala Dolní popovská lípa, která v místech zaniklé osady nedaleko Jáchymova roste už skoro 600 let. V anketě, která letos slaví jubilejní 20. ročník, je to jediný zástupce z Karlovarského kraje. Hlasovat pro svého favorita mohou lidé od 21. června do poloviny září.

„Tato lípa velkolistá je stará přes 600 let, nyní dosahuje výšky zhruba 21 metrů. Kmen se vahou větví rozdělil a místem lze projít po speciálním chodníčku. V sousedství býval hostinec a kmen lípy byl obkroužen lavicí a ověšen svatými obrázky. K tomuto památnému stromu velice často chodí nejen místní, ale i turisté, má své určité kouzlo a charisma," popisuje Ladislava Kulhavá ze Spolku přátel Jáchymova, která strom do ankety nominovala.

Populární anketa slaví v letošním roce kulaté jubileum. Za dvacet let zájemci přihlásili přes 1 500 stromů. „Cílem ankety Strom roku je nejen upozornit na staré a významné stromy, ale také na ty, které ohrožuje lidská činnost. Tyto stromy potřebují nejen péči, ale i pozornost," popisuje Silvie Zeinerová Sanža z pořadatelské Nadace Partnerství.

Letošní hlasování začne 21. června, vyhlášení vítězů je naplánované na 22. září. Stejně jako v minulých ročnících bude vítěz reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nadace Partnerství

Štítky Strom roku, Jáchymov, anketa, Popovská lípa, lípa, Karlovarský kraj, Nadace Partnerství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O titul Strom roku bojuje i 600 let stará lípa u Jáchymova  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.