Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Historická štola Johannes přivítá návštěvníky v novém zázemí

Návštěvníci historické štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru už budou moci v nadcházející prohlídkové sezoně využít nové zázemí, které najdou hned vedle ústí štoly. Výrazně to usnadní prohlídku jedinečného dolu, který je s dalšími hornickými památkami Krušnohoří zařazen mezi památky UNESCO.

Nový objekt má podobu obdélníkové, dřevem obložené stavby, která je opatřena sedlovou střechou z falcovaného plechu a krovovou soustavou. Její interiér bude sloužit jak pro výdej nezbytného vybavení pro cestu do podzemí, tak pro dočasnou úschovu osobních věcí návštěvníků včetně například jízdních kol.

„Vybudování nového obslužného objektu výrazně zpříjemní návštěvu štoly Johannes, a to jak turistům, kteří nebudou muset stoupat ke štole s plným vybavením, tak průvodcům, kteří dosud před každou prohlídkou museli sbíhat dolů do údolí a s návštěvníky se pak vracet zpět,“ říká jednatelka společnosti Služby Boží Dar s.r.o. Ing. Blanka Nováková, která štolu Johannes provozuje.

Objekt vybudovala obecně prospěšná společnost Montanregion Krušné hory – Erzgebirge jako součást česko-saského projektu Zdař Bůh, světové dědictví, podpořeného z Evropského fondu pro regionální rozvoj Evropské unie. Celkové náklady na stavbu dosáhly téměř 1,5 milionu korun. 

Štola Johannes je jedinečným dokladem těžby železných, cínových a měděných rud po dobu téměř čtyř století. Jde o zachovalý komplex navzájem propojených důlních děl, ve kterém lze zhlédnout i dvě obrovské podzemní komory vyrubané už v 16. století. Odvážlivci mohou vystoupat z dolu na povrch i po dřevěných žebřících umístěných v asi 40 metrů hluboké šachtě.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Služby Boží Dar s.r.o

Štítky štola Johannes, turisté, Boží Dar, Karlovarsko, hornické památky, UNESCO, Světové dědictví UNESCO, Krušné hory, Blanka Nováková, Evropská unie, Montanregion Krušné hory - Erzgebirge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická štola Johannes přivítá návštěvníky v novém zázemí  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.