Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejúspěšnějším turistickým cílem loňského roku v Karlovarském kraji byl park miniatur

Miniaturpark Boheminium v Mariánských Lázních, hrad Loket a Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou. To jsou tři stálice a nejpopulárnější turistické cíle v Karlovarském kraji. Mezi TOP 50 turistických cílů v rámci republiky se ale žádné destinace z Karlovarského kraje nedostaly. Absolutním vítězem se stala Lanová dráha na Petřín, pražská zoo a Aqua Palace Čestlice. Přehled zveřejnila Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. V sousedním Plzeňském kraji nejvíce bodovala zoologická zahrada.

Do oblíbeného parku plného miniatur loni zavítalo bezmála 119 tisíc lidí, což představuje oproti předchozímu roku nárůst o pět procent. Hrad Loket, který byl v roce 2019 na špici v návštěvnosti, kvůli pandemii koronaviru přišel o 35 procent návštěvníků. I tak si drží druhou příčku v kraji a v minulé sezoně sem zavítalo 102 tisíc lidí. Pomyslný bronz bere Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou, kam zavítalo 73,7 tisíc hostů.

Nejúspěšnější Lanovou dráhu na Petřín využilo 1 014 tisíc návštěvníků, brány Zoo Praha překročilo 851 tisíc návštěvníků a AquaPalace v Čestlicích měl 537 tisíc návštěvníků. Pražský hrad, který návštěvnosti turistických cílů léta vévodil a jehož návštěvnost vloni klesla o 80 procent, se s 506 tisíci návštěvníků umístil na čtvrtém místě.

„Koronavirová omezení, která většinu památek, muzeí a dalších turisticky atraktivních objektů a cílů na několik měsíců zcela uzavřela, zamíchala s počty návštěvníků a pořadím. Mnoho míst zaznamenalo jak absolutní, tak procentuální propady v návštěvnosti, jiné lokality naopak využily příležitosti k tomu, být znovu objeveny,“ komentuje návštěvnost turistických cílů v roce 2020 Jan Herget ředitel agentury CzechTourism.

Do první desítky nejoblíbenějších cílů v našem kraji se ještě řadí Motýlí dům v Karlových Varech, Národní přírodní rezervace Soos, Chebský hrad, Rozhledna Klínovec, Státní zámek Kynžvart, Ježíškova cesta a návštěvnické centrum Becherovka.  

Cestovní ruch zažil obrovský propad

Cestovní ruch je důležitou součástí ekonomiky. Před coronavirovou krizí tvořil tři procenta HDP, zaměstnával přes 240 tisíc lidí a vytvářel obrat 300 miliard korun. „V důsledku více než rok trvajícím omezením v cestovním ruchu způsobených pandemií Covid–19 se příjezdový cestovní ruch vloni propadl o téměř 75 procent, domácí cestovní ruch i přes velmi silnou hlavní sezónu poklesl o 28 procent,“ konstatoval Jan Herget.

Celkově přijelo v roce 2020 do ubytovacích zařízení v Česku o 11 milionů hostů méně než v roce předchozím. V prvním čtvrtletí letošního roku se v českých hotelech a penzionech ubytovalo pouhých 282 tisíc hostů, což představuje propad o 91 procent, u zahraniční klientely dokonce o 96 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Park Boheminium | Zdroj CzechTourism

Štítky turistické cíle, koronavirová opatření, hrady a zámky, miniaturpark Boheminium, Bečov nad Teplou, hrad Loket, Karlovarský kraj, cestovní ruch, ZOO Praha, CzechTourism, Čestlice, Loket, Petřín, Hrad a zámek Bečov nad Teplou, Plzeňský kraj, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejúspěšnějším turistickým cílem loňského roku v Karlovarském kraji byl park miniatur  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.