Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bečovský hrad a zámek se zřejmě letos na sezonu neotevře, místní podnikatelé očekávají těžké ztráty

Zámek a hrad Bečov na Karlovarsku se zřejmě letos na hlavní turistickou sezonu neotevře. Důvodem jsou dosavadní vládní opatření proti šíření koronaviru, ale hlavně pokračující stavební práce v areálu památky. Zejména pro podnikatele v cestovním ruchu v Bečově nad Teplou to ale bude znamenat těžké ztráty.

Zámek a hrad Bečov nabízel dosud skupinové prohlídky. Ty zatím nejsou povolené ani v krajích, kde výskyt nových případů koronaviru klesnul pod 100 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Další uvolnění, při kterém by na památky mohly i skupiny, je součástí až čtvrtého balíčku rozvolňování. Jeho parametry sice Karlovarský kraj už nyní splňuje, ale jeho platnost musí vyhlásit vláda. Kdy to bude, je zatím těžké předjímat, řekl novinářům ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze Dušan Michelfeit.

Na Bečově je ale podle něj navíc problémem stavební činnost. „Na Bečově nyní probíhá několik staveb, velmi komplikovaně provázaných. I v případě, že by se přiblížil čtvrtý balíček, rozhodně Bečov není připraven na otevření. Ty stavby musí proběhnout, mají nějaké termíny. A budeme se snažit, abychom hlavní část staveb dokončili do září, kdy by se měla otevřít nová expozice," uvedl Michelfeit.

Podle místostarosty Bečova nad Teplou Petra Kužvarta (Místní) je ale po roce koronavirových omezení a zákazů odložení otevření památky pro obyvatele a podnikatele smrtící kombinací. „Doteď ještě přežívali z kompenzací. Když skončí, oznámíme jim, že se zámek neotevře. Přitom na Bečově je sezona zoufale krátká, trvá od června do září. Bez kompenzací to pro mnohé bude likvidační," řekl dnes Kužvart. Město proto vyzvalo Národní památkový ústav, pod který bečovský zámek a hrad patří, k jednání o možném, třeba i částečném, obnovení provozu.

Zámek a hrad Bečov je v Bečově nad Teplou a okolí hlavním cílem turistů, kteří pak využívají místní restaurace, penziony či obchody. Vloni, i přes uzávěry na jaře a na podzim, navštívilo bečovský zámek s relikviářem svatého Maura 73 710 registrovaných návštěvníků, což bylo jen asi o 2500 lidí méně než v předešlé rekordní sezoně.

Bečov sice má i další zajímavé turistické cíle, Botanickou zahradu, muzeum i drobné památky v těsném okolí. Zámek s relikviářem je ale jednoznačně hlavním cílem pro desetitisíce lidí ročně.

Čtete také:

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky Bečov nad Teplou, hrad a zámek Bečov, památka, sezona, hrad, zámek, Karlovarský kraj, Národní památkový ústav, Petr Kužvart, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bečovský hrad a zámek se zřejmě letos na sezonu neotevře, místní podnikatelé očekávají těžké ztráty  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.