Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na přípravě expozice bečovského tekutého pokladu se podílí i studenti designu a umění

Státní hrad a zámek Bečov připravuje nové expozice, naopak studenti filozofické fakulty a designéři rádi památku využívají jako téma svých bakalářských a diplomových prací. Proto není divu, že zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) a Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) potvrdili rozšíření vzájemné spolupráce. Správci památky například se studenty Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara připravuji novou expozici Tekutý poklad, věnovanou vínům a koňakům z konce 19. století.

„Státní hrad a zámek Bečov dlouhodobě spolupracuje s Karlovou univerzitou a je jejím, jako první svého druhu, fakultním objektem. Bečov je díky projektu NAKI – Památky nás baví – také regionálním edukačním centrem. Těší nás proto, že jsme mohli rozšířit naši spolupráci ještě i se Západočeskou univerzitou v Plzni, která je geograficky blíže, a navíc moje alma mater,“ říká kastelán Tomáš Wizovský, který absolvoval na oboru humanitárních věd a archeologie ZČU.

Průběžná spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni probíhala však již v minulosti, Bečov byl tématem bakalářských a diplomových prací studentů ZČU, jejichž výsledky pak správa hradu využívala v praxi a prezentaci. Do Bečova mířili také stážisti, delegace a hosté odborných konferencí pořádaných ZČU. I proto vzniklo také Memorandum o spolupráci v oblasti vzdělávání a výzkumu s Fakultou filozofickou ZČU. Studenti tak budou nejen zpracovávat bakalářské, diplomové a disertační práce s tématem Bečova, ale také se budou účastnit odborných praxí, stáží a workshopů.

Prvním projektem spolupráce s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara je nově vznikající expozice Tekutého pokladu.

„Expozice hradů, zámků a muzeí tu nejsou pro exponáty, ale pro návštěvníky, kteří pomohou vše ekonomicky udržet. Proto je třeba, aby byly expozice atraktivní, přitažlivé pro všechny věkové a sociální vrstvy obyvatelstva a aby byly proměnlivé tak, že přimějí návštěvníky vracet se opakovaně i v průběhu jednoho roku,“ říká děkan Josef Mištera.

Nová expozice vznikne ve sklepích opravovaného Pluhovského paláce. Sbírka archivního vína a koňaku pochází z konce 19. století a podařilo se ji odhalit společně s relikviářem sv. Maura v roce 1985. Odborný průzkum v nedávné době dokonce prokázal, že 133 lahví i jejich obsah jsou stále ve výborné kondici.

 „Audiovizuální expozice je z velké části reakcí na vizuální a pocitové potřeby návštěvníka 21. století. Nejedná se však o samoúčelnou show, přistupujeme k její tvorbě s úctou a pokorou, a vytváříme tak současnými prostředky propojení historického pokladu s přítomností. Stejně tak zvuková stopa doprovází výklad průvodce a vytváří autentický dojem z prostředí vinných sklepů. Základním prvkem vizuálního pocitu je čistota prostoru,“ popisuje vedoucí ateliéru Multimédií a autor koncepce Jan Morávek.

Sbírka archivních vín byla vytvořena rodinou Beaufort-Spontin, která vlastnila areál dnešního Státního hradu a zámku Bečov v letech 1838–1945. Sbírka byla tvořena pravděpodobně v době před první světovou válkou, ovšem nikoli s ambicí vytvoření investice k budoucímu prodeji, ale jako vína určená po jisté době ke stolování. Hodnotu sbírky pro její majitele z rodu Beaufort-Spontin dokazuje, že na konci II. světové války kolekci 133 vín ukryli spolu s významnou románskou památkou relikviářem sv. Maura pod podlahu hradní kaple.  (zdroj: NPÚ)

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČU

Štítky Bečov nad Teplou, hrad a zámek Bečov, památka, ZČU, tekutý poklad, expozice, novinky, Západočeská univerzita v Plzni, hrad, Bečov, Národní památkový ústav, víno, zámek, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Ladislav Sutnar, Univerzita Karlova, druhá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přípravě expozice bečovského tekutého pokladu se podílí i studenti designu a umění  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.