Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tři uhelné regiony by měly lépe dosáhnout na projekty k omezení produkce skleníkových plynů

Uhelné regiony by měly mít zvlášť vyčleněné peníze z Transformačního fondu Evropské unie. Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj by tak měly větší šanci získat dotace na projekty směřující k omezení produkce skleníkových plynů. Nejvíce by se toto zvýhodnění mělo týkat teplárenství.

„Podařilo se nám prostřednictvím podvýboru s mými kolegy poslanci přesvědčit ministerstvo životního prostředí (MŽP), aby pro tyto uhelné kraje byla garantovaná alokace na podané projekty - takzvaná finanční obálka, popřípadě aby tyto kraje dostaly větší bonifikaci v rámci vypisovaných výzev z Modernizačního fondu. Vždyť tyto kraje jsou nejvíce zatíženy emisemi a Modernizační fond má přispět právě ke snižování emisi uhlíkových plynů,“ uvedla řekla poslankyně a předsedkyně sněmovního Podvýboru pro regiony v transformaci Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Celková částka pro Modernizační fond bude zhruba 150 až 200 miliard korun na období následujících deseti let a bude rozdělena do devíti oblastí. Nejvíce peněz by mělo mířit do modernizace teplárenství (26 procent) a nových zdrojů v energetice (38,7 procenta). První výzva se vypíše příští týden a následující v květnu.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž podle Mračkové Vildumetzové na mimořádném jednání podvýboru oficiálně oznámil, že v teplárenství nebo ekologizaci podniků by měly tři uhelné kraje dostat 30 procent peněz, které se budou rozdělovat. To by znamenalo, že budou mít jen na teplárenství rezervováno asi 11 až 15 miliard korun a u obnovitelných zdrojů mezi šesti až osmi miliardami. V oblasti nových obnovitelných zdrojů by měly tři uhelné kraje mít možnost čerpat deset procent z celkové částky. O zbytek pak budou soutěžit projekty ze všech ostatních krajů.

O zvýhodnění uhelných regionů, které jsou s ohledem na převažující obory hospodářství významným producentem CO2, a zároveň patří mezi strukturálně nejpostiženější kraje, usilovali poslanci i hejtmani těchto tří krajů. Informaci z podvýboru sněmovny proto přivítal i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). „Informaci Podvýboru pro regiony v transformaci vnímám jako velmi dobrou zprávu vzhledem k tomu, že nové a inovativní projekty v našem kraji přinesou do kraje čisté zdroje energie. Od výzvy v oblasti teplárenství si slibuji, že budou podpořeny projekty, které zajistí bezpečné a ekologické dodávky tepla pro velkou část regionu a také se tato velká veřejná podpora z prostředků nás všech odrazí pozitivně v ceně tepla a teplé vody pro občany Karlovarského kraje,“ dodal. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sokolovská uhelná

Štítky ČR, uhlí, správa, Karlovarský kraj, transformační fond, projekt, peníze, Evropská unie, Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, Jan Kříž, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři uhelné regiony by měly lépe dosáhnout na projekty k omezení produkce skleníkových plynů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.