Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Reklamní plochy v lázeňském městě navrací místní obyvatele zpět do roku 1946

Pandemie uzavřela na dlouhé měsíce sportoviště, divadla, muzea a galerie. Že se kulturní život ve městech zastavil je možné sledovat i na plochách určených pro vylepování plakátů a pozvánek. Holá místa se nyní rozhodli využít pracovníci Městského muzea a galerie v Mariánských Lázních. Díky bohatým archivům nyní tyto plochy zaplnily plakáty z roku 1946.

Osm reklamních ploch a na nich například pozvánka na přátelské hokejové utkání, oslavy svátku matek nebo volební vyhláška. Muzeum a galerie se originálním způsobem rozhodlo představit své bohaté sbírky a vrátit obyvatele zpět v čase o celých 75 let, do prvního poválečného roku 1946. Místní i návštěvníci lázeňského města mohou obdivovat celkem pět desítek poutačů.

„V našich fondech máme samozřejmě více plakátů, než co jsme vylepili. Vybírali jsme je tak, aby tam byly zastoupené plakáty na kulturní, sportovní nebo politické akce. K vidění jsou také plakáty k zápisu do hudební školy nebo k očkování dětí proti záškrtu. Také jsou tam vyhlášky obecného charakteru k zákazu překračování hranic a podobně,“ vysvětluje ředitel muzea Jaromír Bartoš.

Ohlasy u lidí jsou pozitivní, dokonce se ani nesetkávají ani s tím, že by si někdo chtěl odnést nějaký kus na památku. Zájemci se ale ozývají.

„Jsou tam zajímavé plakáty, kdy na jaře 1946 začaly první odsuny původních německy hovořících českých Němců z Mariánek. Pak přišla vlna česky hovořících obyvatel a jsou tam i plakáty, kdy se zakládalo Divadlo lidové tvorby. Takže jsou tam pozvánky na jejich první představní, jsou tam první české sokolské akce, první zahájení poválečné lázeňské sezóny. Když se zájemci ozvou, tak se s nimi domluvíme na podmínkách použití a případně jim je můžeme poskytnout či vytisknout,“ popisuje Bartoš.

Jak dlouho budou plakáty k vidění? Dokud to zkrátka ve městě nezačne opět žít a staré plakáty zahalí vrstva nových. Do té doby je můžete potkat na místech jako jsou: Hamrníky, Luna, Vora – Podhorská, Panská pole, Husova ulice, Úšovická křižovatka, pošta a Cup Vital.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městské muzeum a galerie Mariánské Lázně

Štítky výstava, Mariánské Lázně, reklama, plakát, historie, muzeum, galerie, lázně, divadlo, Den matek, Jaromír Bartoš, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Reklamní plochy v lázeňském městě navrací místní obyvatele zpět do roku 1946  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.