Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarský kraj zjišťuje, kolika zdravotníkům může nařídit pracovní povinnost

Podle rozhodnutí vlády mohou ode dneška hejtmani kvůli kritické situaci v nemocnicích nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) proto vyzval zdravotnická zařízení, aby zaslala seznam svých zaměstnanců, kteří splňují dané podmínky.

„Dnes dopoledne jsme kontaktovali všechny nemocnice na území Karlovarského kraje, které zajišťují akutní péči, seznámili jsme je s usnesením vlády a požádali je o stanovení požadovaného počtu lékařů a zdravotních sester tak, jak ukládá usnesení vlády. Termín pro odevzdání mají nemocnice do dnešních 15 hodin,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Také dodal, že zároveň odešla i výzva na všechna zdravotnická zařízení, která mají v souladu s usnesením vlády do dnešní půlnoci zaslat seznam zdravotníkům, kteří by mohli pomoci. Tato povinná pracovní povinnost se nevztahuje například na hospice, praktické lékaře, gynekology, lékárníky, zubaře ani například na lázně, kde se starají o covidové pacienty.

„Krajský úřad pro tyto účely obratem vytvořil online formulář, kam zapíšou jednotlivé osoby. Odkaz na formulář je součástí výzvy. Ve výzvě zdravotnická zařízení informujeme zároveň o tom, že zdravotníci mohou do uvedených nemocnic nastoupit dobrovolně a velmi rádi dobrovolnost upřednostníme před nařizováním pracovních povinností,“ vysvětluje hejtman.

Už dříve kraj nařídil pracovní povinnost zhruba stovce zdravotních sester. Do nemocnic jich ale nastoupil pouhý zlomek. „Vzhledem k naší zkušenosti s nařizováním pracovních povinností sester z lázní v lednu letošního roku má krajský úřad připraveny i týmy zaměstnanců, které budou dokument s nařízením pracovní povinnosti rozvážet,“ dodal Kulhánek.

Nemocnice vyčerpaly své kapacity

Podle včerejšího odpoledního jednání krizového štábu nemocnice v kraji už zcela vyčerpaly své personální a technické možnosti. Už budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků. 

„Zástupci Karlovarské krajské nemocnice a nemocnic Sokolov a Ostrov upozornili, že budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků. Znamená to, že bude poskytována péče maximální, ale nemusí se již vždy takzvaně potkat s požadavky českého práva," uvedl včera po jednání hejtman.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, Karlovarský kraj, nemocnice, Petr Kulhánek, pracovní povinnost, zdravotnický pracovník, vláda, Starostové a nezávislí, Karlovarská krajská nemocnice, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zjišťuje, kolika zdravotníkům může nařídit pracovní povinnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.