Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do ulic Karlovarského kraje vyrazily stovky policistů, Boží Dar uzavřel cestu na vrchol Klínovce

V následujících třech týdnech bude na dodržování opatření na území Karlovarského kraje dohlížet zhruba 450 policistů. Od úterý se k nim připojí i příslušníci Celní správy, Armády ČR nebo Vojenské policie. Z dosud uzavřených okresů Sokolov a Cheb zmizela v noci na dnešek stálá stanoviště police. Nyní budou kontroly už jen namátkové. Na Klínovci byli i dnes lyžaři, kteří se na kopec nechávají vozit auty. Boží Dar proto uzavřel příjezdové komunikace, aby tomu zabránil.

  • Od 1. března platí povinnost nosit všude na zastavěném území obce chirurgickou roušku. Výjimka platí jen případě, že je člověk sám v přírodě.
  • Ochrana dýchacích cest bude povinná i na pracovišti. Výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami.
  • Na místech, kde se je větší koncentrace lidí, bude povinný respirátor. Platit to bude například v prodejnách, provozovnách a dopravě

Policisté společně s vojáky, vojenskou policií a celníky budou provádět kontroly dodržování všech platných opatření na území celého Karlovarského kraje formou namátkových kontrol, a to velmi důsledně a ve zvýšené intenzitě. Kontrolám dodržování opatření se budou věnovat ve třech oblastech, a to v rámci omezení volného pohybu osob, povinnosti ochrany horních cest dýchacích a omezení maloobchodního prodeje a služeb“ vysvětluje policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Policisté už mají vytipováno 44 stanovišť po celém kraji. Jedná se o hlavní tahy i o silnice nižších tříd. Aby se lidé dostali přes hranici okresu musí doložit patřičné písemné potvrzení od zaměstnavatele nebo čestná prohlášení. V prvních dnech lze očekávat, že to po víkendu ještě nebudou mít zařízené. Hlídky proto budou shovívavější. 

„Nepůjde o pevná stanoviště po celých 24h denně sedm dní v týdnu, jako tomu bylo o uplynulých 14 dnech. Kontrolní činnost bude na těchto stanovištích nepravidelná, ale intenzivní. Hlídky budou mobilní, svá stanoviště budou případně měnit a reagovat na aktuální situaci, kde bude zapotřebí dohlížet na dodržování tohoto opatření,“ upozorňuje mluvčí.

Ve vyšší míře se také zaměří na autobusová a vlaková nádraží i další místa, kde se kumuluje více osob. V zastavěných částech obcí se zaměří na to, zda lidé nosí roušku či respirátor. Kontrole neujdou ani obchody.

Základní informace a formuláře ke stažení.

Porušení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví je přestupek podle zákona na ochranu veřejného zdraví a správním orgánem je Krajská hygienická stanice. Policisté jsou oprávněni na místě uložit pokutu až 10 000 korun. 

Na Božím Daru lidé stále lyžovali

Na základně nových protiepidemických opatření se rozhodlo vedení města uzavřít cestu na vrchol oblíbeného turistického cíle. Uzavřené jsou i všechny ostatní komunikace, které sem vedou. Společnost První Krušnohorská také oznámila, že po dobu vládních nařízení nebude upravovat běžecké stopy.

Od pondělí 1.března 2021, kdy vstoupí v platnost třítýdenní vládní opatření, bude závora - #VJEZD NA #KLÍNOVEC uzavřena...

Zveřejnil(a) Boží Dar dne Neděle 28. února 2021

I přes omezení dnes na vrchol Klínovce vyrazilo několik desítek aut. „Ráno jsme zaznamenali poměrně hodně aut, která i přesto, že jsme to avizovali, se snažila na vrchol dostat. Byly to vybavení snowbordisté i lyžaři. Od rána tam byla hlídka policie, která auta kontrolovala, zapisovala si údaje a odkláněla je zpět," řekl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

K vidění bylo na sjezdovkách i několik lyžařů, kteří se na vrchol dostali pomocí automobilů.

„Někteří lidé si tu z toho udělali byznys, s větším autem naložili pod Klínovcem až sedm lidí a vyvezli je nahoru za nějaký obnos," dodal Horník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Karlovarský kraj, Boží Dar, Klínovec, opatření, vláda, policie, koronavirus, lyžař, Armáda České republiky, Celní správa České republiky, Cheb, Sokolov, Jan Horník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic Karlovarského kraje vyrazily stovky policistů, Boží Dar uzavřel cestu na vrchol Klínovce  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.