Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Napadaný sníh komplikuje stavební práce v areálu bečovského hradu

Obnova Pluhovských domů, kam se by měl v budoucnu přestěhovat relikviář svatého Maura, se pomalu a jistě blíží ke svému finiši. Nyní však stavbaře brzdí napadaný sníh a led. Nákladní vozy mají problém dopravit materiál na horní nádvoří, proto museli dělnici přistoupit k náhradnímu řešení. I tak se počítá s dokončením hrubé stavby v březnu letošního roku.

„Původně jsme mysleli, že bychom mohli využít tažné koně, kteří tahají dřevo z lesa. Mají ale nevhodné podkovy, na které se nabaluje sníh. Ve výsledku by byl problém i sehnat saně. Takže nakonec zvítězila technika. Na nádvoří je nyní překladiště a jezdí se nahoru malým pásovým dopravníkem,“ vysvětluje kastelán Tomáš Wizovský.

Prostory bečovského hradu byly v době renesance už nedostačující, a tak v polovině 16. století vznikl Pluhovský palác. Ten se sestával ze tří domů, z původních prostor se dochovalo pouze klenuté přízemí a v první patře místnost s vestavěnými dřevěnými skříněmi. Později byl klasicistně upravený, poslední větší zásahy prodělal v 19. a 20. století. Památková obnova začala v červnu 2019, hrubá stavba by měla být hotova v letos v březnu. Po dokončení se sem přestěhuje expozice svatého Maura a expozice Tekutého pokladu. 

„Velkou výhodou je, že se před koncem roku podařilo pomocí tepelných čerpadel plnohodnotně zprovoznit vytápění v celém paláci. Díky tomu tam může souběžně probíhat více činností, ať už jsou to výmalby, podlahy, rozvody a tak dále. Je to jedno velké mraveniště. Prostavěno už bylo 72 ze 155 miliónů,“ dodal kastelán.

Relikviář svatého Maura byl ve velmi špatném stavu a bylo nutné jej odborně zrestaurovat.

Relikviář svatého Maura je výjimečnou zlatnickou památku na území České republiky. Co do hodnoty, je tento předmět srovnatelný s korunovačními klenoty. Jeho vypátrání v roce 1985 se považují historici za jeden z největších nálezů 20. století v tehdejším Československu. Společně s relikviářem bylo v roce 1985 nalezeno 133 lahví archivního vína a koňaku pocházejících z konce 19. století. Nedávný odborný průzkum ukázal, že vína jsou stále v dobré kondici.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Státní hrad a zámek Bečov

Štítky Státní hrad a zámek Bečov, Bečov nad Teplou, obnova, památka, historie, rekonstrukce, Relikviář svatého Maura, Česko, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napadaný sníh komplikuje stavební práce v areálu bečovského hradu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.