Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Více než polovina záchranářů v kraji už prošla očkováním proti koronaviru

Za první týden očkování dostalo vakcínu proti koronaviru 60 procent zdravotníků z krajské záchranné služby. Především jde o záchranáře pracující v terénu, řidiče a lékaře. Zdravotníci nadále ve svém volnu pomáhají v nemocnicích, zároveň zastoupí úlohu mobilních očkovacích týmů.

Z první dávky vakcíny proti covid-19, která přišla do kraje koncem loňského roku, se podařilo naočkovat více jak polovinu personálu Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. 

„Během očkování se neprojevily žádné závažné reakce. Asi u dvou procent očkovaných nastaly v dalších dnech běžné reakce, jako je bolest hlavy, zad či zvýšená teplota, což jsou běžné projevy u jakéhokoli očkování. Všichni očkovaní čekají na druhou dávku vakcíny, která by měla být podána na konci ledna,“ vysvětlila mluvčí krajské záchranky Petra Bakurová.

Záchranáři v následujících dnech pomohou s očkováním zaměstnanců a klientů v domovech pro senirory. Tento týden by takto měli vypomoci ve třech zařízeních, kde vakcínu dostane 180 lidí. Pro indikované osoby bude záchranka zastupovat mobilní očkovací tým, tedy podobně jako covid tým provádí odběry vzorků kvůli testování.

„V obou týmech pracují naši záchranáři. Ve svém volnu, když neslouží na záchrance a po dodržení bezpečnostních přestávek, opět vypomáhají s dalšími nutnými pracemi. Jsme na ně hrdí a děkujeme jim stejně jako našim záchranářům, kteří chodí stále vypomáhat do nemocnic,“ vyzdvihuje mluvčí.

Vedení kraje žádá o navýšení počtu vakcín proti koronaviru

V Karlovarském kraji se zatím očkuje na třech místech. Očkovací centra jsou v nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Zájemců z řad prioritních skupin eviduje kraj přes tři tisíce.

Podle krajského zastupitele pro zdravotnictví dostalo v očkovacích centrech v Sokolově, Chebu a v Karlových Varech vakcínu 1225 lidí. Dalších 3100 zájemců z prioritní skupiny je na takzvané čekací listině.

„V tomto týdnu pokračuje očkování zdravotníků z nemocnic, ale zahajujeme také vakcinaci v pobytových sociálních službách. Snažíme se zahrnout co nejdříve také obvodní lékaře a ambulantní specialisty. Dalšími prioritními skupinami jsou učitelé v mateřských školách," uvedl uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März (VOK).

Do Karlovarského nemocnice dorazilo první plato se 195 ampulemi na konci roku. Z každé je možné použít až šest očkovacích dávek. S očkováním se v kraji začalo 4. ledna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS KVK

Štítky COVID-19, koronavirus, Karlovarský kraj, očkování, záchranná služba, očkování proti COVID-19, zdravotnický pracovník, Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, Josef März, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než polovina záchranářů v kraji už prošla očkováním proti koronaviru  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.