Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uplynulo devět let od smrti Václava Havla, vzpomínali na něj i napříč Karlovarským krajem

Poslední adventní neděli roku 2011 obletěla celý svět zpráva o smrti dramatika, politika, posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla. Ten zemřel na chalupě v Hrádečku nedaleko Trutnova ve věku pětasedmdesáti let. Lidé si jej dnes připomínali zapálenými svíčkami, položením květin nebo posezením na ikonické lavičce.

Dnes je to přesně devět let, kdy zemřel prezident, dramatik a disident Václav Havel. Vzpomněli na něj například v Chebu, kde od letošního července v historickém centru na náměstí stojí ikonická lavička, tedy dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom.

Chebská lavička je 37. v pořadí. Ta historicky první byla slavnostně odhalena 2. října 2013 v kampusu Georgetown University ve Washingtonu za účasti Dagmar Havlové, Madeleine Albrightové a Tomáše Halíka. Ten samý rok přibyla lavička také v Dublinu. Třetí v pořadí už vyrostla v tuzemsku v Praze. Autorem návrhu díla je architekt Bořek Šípek.

Ohrňte dnes své nohavice a vzpomeňte na vzácného člověka, který se zasloužil o svobodu a demokracii v naší zemi,“ vyzvalo Komunitní osvětové společenství v Chebu na svých sociálních sítích.



„V roce 1990 jsem jako čerstvý vysokoškolák přijel do Prahy a koupil si výtisk Havlovy eseje Moc bezmocných. Četl jsem si, podtrhával, vypisoval, dělal poznámky a v nezkrotné pýše, jak by řekla  paní Švorcová, si říkal, co to je za převratné myšlenky, co to je za dramatika a filozofa, vždyť ho strčím do kapsy. Chybělo mi totiž to, co pan Havel měl už tehdy – životní zkušenosti a především pokora. Na následovnících pana Havla na Hradě vidíme, jak je to důležitá vlastnost pro každého z nás a pro prezidenta republiky tuplovaně,“ řekl ve videopříspěvku starosta Chebu Antonín Jalovec (STAN).

Květiny a pár svíček se objevily také v Ostrově u kamene Památníku polických vězňů. „Bylo mi ctí jménem svým i jménem města Ostrova uctít památku Václava Havla u příležitost 9. výročí jeho úmrtí. Již tradičně u základního kamene Památníku politickým vězňům REFLEXE, jehož realizaci připravujeme na příští rok,“ uvedl místostarosta Marek Poledníček (KDU-ČSL).

Dnes mohli také lidé přicházet zapálit svíčku do Sokolova před vchod Hornického domu. Na jeho balkoně v sedm večer zahrál a zazpíval písničkář a textař Levoruký Eda.

Vzpomínalo se po celé republice

Na Jungmannově náměstí v Praze připomíná Havlovu památku velké srdce ze svíček. Krátce před polednem na náměstí postávalo několik lidí a svíčky zapalovali. Podle Jakuba Boučka z pořadatelského spolku Politika a Svědomí je účast letos kvůli koronavirové pandemii komornější. Také čtení z Havlova díla i vzpomínání jeho přátel se letos uskuteční pouze on-line. Lidé mohou natočenou četbu či vzpomínku sdílet na facebookovou událost Svíčka pro Václava Havla 2020.

Na Václava Havla se vzpomínalo i na pražském Vinohradském hřbitově. Kam přišel uctít jeho památku předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a několik dalších zástupců horní komory.

Uskupení Festival svobody nechal například zhotovit devět speciálních svíček ve tvaru ruky ukazující symbol naděje a vítězství. Ty postupně rozmisťují dobrovolníci po různých částech Prahy. U každé svíčky je také k přečtení vytištěný rozhovor, který Václavem Havlem rok před jeho smrtí vedl ředitel Paměti národa Mikuláš Kroupa.

Foto: Festival svobody

Svíčky lidé pokládali také v Plzni, kde Václav Havel nějakou dobu pobýval, jednalo se ovšem z jeho strany o nedobrovolný pobyt. Od konce července 1981 do konce ledna 1983 byl totiž vězněn v plzeňské věznici na Borech. Jako disident měl zkušenosti s horšími podmínkami a zacházením ve věznici v Heřmanicích u Ostravy, po převezení na Bory pro něho zdejší poměry znamenaly změnu k lepšímu. To zmínil i ve své korespondenci v knize Dopisy Olze. Přesto v plzeňské věznice putoval s těžkým s těžkým zápalem plic do vězeňské nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto Komunitní osvětové společenství Cheb

Štítky Václav Havel, lavička Václava Havla, vzpomínka, prezident, věznice Bory, svíčka, smrt, Karlovarský kraj, advent, Praha, Cheb, Trutnov, Hrádeček, Madeleine Albrightová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uplynulo devět let od smrti Václava Havla, vzpomínali na něj i napříč Karlovarským krajem  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.