Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajská záchranka má nové záložní operační středisko

Základna sokolovské záchranky je jednou z nejvytíženějších v kraji, skoro každá druhá sanitka vyjíždí právě odsud. Stará budova však už potřebovala zmodernizovat, to se kraji podařilo letos v červnu. Navíc zde vzniklo i zázemí pro nové záložní operační středisko (ZOS). To je možné spustit do jedné hodiny a eliminuje se tak riziko výpadku zdravotnického operačního střediska Karlovarského kraje, tedy tísňové linky 155.

Za jakých okolností aktivují záchranáři ZOS? V případě mimořádných událostí jako je požár budovy nebo nahlášení bomby, zkrátka případy, kdy je nutné objekt evakuovat. Pracoviště v Karlových Varech a v Sokolově se tím pádem propojí.

„Nyní je pracoviště záložního zdravotnického operačního střediska připraveno k plnohodnotnému provozu. Je tedy možné ZOS rozšířit o další pracoviště nebo zrealizovat přesun zdravotnického operačního střediska v případě mimořádné události tak, že i po cestě Karlovy Vary – Sokolov budou stále naše operátorky linky 155 na příjmu a budou komunikovat s volajícím i výjezdovými skupinami,“ popisuje mluvčí krajských záchranářů Radek Hes.

Zároveň vidí také výhodu střediska i pro současné koronavirové období. Pokud bude některý ze záchranářů nakažený, ale bude mít bezpříznakový průběh, může toto místo sloužit jako karanténa.

„Zdravotnické operační středisko, kde pracuje 20 operátorek a operátorů je i v tomto smyslu velmi rizikové a každý výpadek zaměstnance je velmi znatelný. Bezpříznakového zaměstnance v karanténě lze však dle legislativy povolat do služby, ale je třeba zajistit patřičné podmínky. A právě tyto podmínky splňuje záložní operační středisko. Operátor v karanténě je oddělen od ostatních zaměstnanců, ale zároveň pracuje na pracovišti zrcadlícím běžný provoz,“ vysvětluje Hes.

V Karlových Varech je navíc omezený počet pracovišť pro operátory, v jedné směně mohou sloužit pouze čtyři najednou. V případě potřeby tedy bude možné posílit linku 155 právě na sokolovské základně.

Modernizace výjezdové základy vyšla kraj na 18 milionů korun. Na realizaci projektu se Karlovarskému kraji podařilo získat dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS KVK

Štítky Sokolov, záchranná služba, záložní operační středisko, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská záchranka má nové záložní operační středisko  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.