Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Během léta stoupá počet dětských úrazů. Prevence je nedostačující, tvrdí lékaři

Během letních prázdnin se každoročně přihodí nejvíce dětských úrazů. Nejčastěji při dopravních nehodách, poblíž domova nebo při sportu. Podle některých lékařů za to částečně může nedostatečná prevence.

„O prázdninách roste počet ošetřených dětí. Většinou jde o úrazy při sportování, zejména jízdě na kole či na kolečkových bruslích, skákání na trampolíně, pádech při turistice či aktivitách na letních táborech,“ potvrzuje Marie Marvanová, která je vrchní sestrou na dětském oddělení. 

Ročně je v ČR ošetřeno zhruba dva miliony úrazů. Polovina z nich u dětí.

Mezi nejčastější poranění se řadí zlomeniny, vykloubení, zhmožděniny nebo pořezání. Velice často rodiče do ordinace přivedou dítě i proto, že si neumí poradit s klíštětem.

Děti se o prázdninách více pohybují venku, často v neznámém prostředí a bez dozoru. Mimo sport se tak mohou zranit například při lezení na stromy či sekání dříví. Drobná zranění jako jsou škrábance nebo odřeniny stačí často jen opláchnout a vydezinfikovat, nezřídka ale děti potkají i těžší zranění. Ta se mohou stát i u vody.

„Vždy, když děti někam odjíždějí, probírám s nimi možná rizika úrazu a jak se jim vyvarovat. A to i když jedou k babičce na prázdniny. Vždy jim pak přibalím i malou lékárničku. Babičce pak připomínám i takové věci, jako že by měly na kole nosit helmu,“ říká Jana Andělová, matka dvou teenagerů.

Malá lékárnička může vyřešit spoustu nepříjemností. V ní by neměla chybět dezinfekce, antibakteriální gel, léky na zažívání a pochopitelně i náplast a léky na teplotu. Zdravotníci doporučují přibalit také mastičku a léky na alergické reakce a nezapomenout ani na opalovací krém a lék proti nevolnosti v dopravních prostředcích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS KVK

Štítky děti, úraz, prevence, lékař, prázdniny, léto, zlomenina, sanitka, lékarnička, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během léta stoupá počet dětských úrazů. Prevence je nedostačující, tvrdí lékaři  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.