Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Práce v Císařských lázních běží podle plánu, zatím přišly na 50 miliónů

Revitalizaci Císařských lázní zahájil Karlovarský kraj 14. prosince loňského roku. Od té doby se dělníci zaměřili především na zajištění stavby, mikropiloty, provětrávané podlahy a další. Zatím kraj proinvestoval 50 miliónů korun. Po dvou desítkách let se tak národní kulturní památka dočkala své obnovy.

„Po téměř 20 letech, během kterých naši předchůdci mluvili o tom, jak je třeba chátrající skvost opravit, ale rekonstrukci se nepovedlo ani zahájit, konečně můžeme říct, že všechno pokračuje podle plánu a směřujeme k záchraně památky. Jde o velice náročnou zakázku, proto pečlivě průběžně kontrolujeme, jestli vše probíhá podle smlouvy se zhotovitelem. Zatím byl uzavřen jeden dodatek, kterým se povedlo snížit cenu díla o 100 tisíc korun, každý nový požadavek ze strany firem se velmi detailně kontroluje. Aktuálně řešíme i rozsah a provedení restaurátorských prací a opčních položek,“ uvedla exhejtmanka, nyní náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Kompletní opravu včetně rozsáhlých restaurátorských prací provádí společenství firem pod názvem "Společnost Císařské lázně - Geosan Group - Metrostav" za 828, 8 milionu korun s DPH. Jejich nabídka byla nejnižší. Stavební práce běží podle plánu, zastavily se jen na krátkou dobu letos v dubnu, kdy v těsném sousedství Císařských lázní nalezli pozůstatky starého měšťanského pivovaru z 18. století. V současnosti práce opět běží.

„V plánu jsou práce na předním schodišti, bourací práce v servisním traktu a stavebníci budou provádět truhlářské prvky v 1. podzemním podlaží,“ odhalil další plány náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Jaké bude další využití?

„Ustavili jsme pracovní skupinu, která se na základě požadavku města Karlovy Vary věnuje možnosti rozšířit projekt o výstavbu sálu pro Karlovarský symfonický orchestr, a dále se plánuje zpracování libreta,“ popsala Vildumetzová.

Zároveň by zde měla vzniknout muzejní expozice, kavárna, čítárna a badatelna. Zendlerův sál pak bude sloužit k reprezentativním účelům. V dalším víceúčelovém sále se budou konat koncerty a výstavy, ale i promítání během filmového festivalu. Nebude tu chybět ani infocentrum. K pronájmu jsou zde prostory bývalé koupelny, kde doufají, brzy získají nájemce, který nabídne využití pro léčebné účely.

„Císařské lázně byly nejnavštěvovanějším kulturním stánkem ve správě Karlovarského kraje i v době, kdy na opravu teprve čekaly a kdy ani nebyly přístupné všechny prostory památky. Moc se těším, až budeme moci našim občanům i návštěvníkům kraje a města představit Císařské lázně kompletně opravené, v celé jejich kráse,“ dodala Vildumetzová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KÚKK

Štítky Císařské lázně, revitalizace, Karlovarský kraj, lázně, orchestr, Jana Mračková Vildumetzová, Dalibor Blažek, Geosan Group, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce v Císařských lázních běží podle plánu, zatím přišly na 50 miliónů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.