Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Už i v Chebu si můžete posedět na lavičce Václava Havla

Dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. I Cheb se nyní řadí mezi města, kde je tento originální památník věnovaný Václavu Havlovi. Před pěti lety instalovali lavičku také v Karlových Varech před Císařskými lázněmi, v Chebu je zasazena v historickém centru na náměstí.

Celý nápad na zasazení lavičky přinesl spolek Komunitní osvětové společenství, který také založil v loňském březnu sbírku na pořízení lavičky. Celkem se podařilo vybrat 192 tisíc korun. Zbývající finance doplatila společnost Accolade.

Jsem moc vděčná všem, co nás podpořili, i všem, kdo dokázali zůstat slušní, i když jsou proti. Věřím, že i pravá část Špalíčku ožije a že nové památné místo Václava Havla se stane oblíbeným a vyhledávaným i pro místní. A taky celoživotně věřím, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávisti,“ uvedla na svém profilu Lucie Poláková, iniciátorka celé akce.

Měla i své odpůrce

Jako u mnoha projektů a zásahů do veřejného prostoru, tak i zde se našla řada odpůrců. Ti dokonce založili petici, aby lavička u Špalíčku vůbec nevznikla.

Václava Havla považuji za kontroverzní osobu, které jsou přisuzovány vlastnosti, které neměl. Jeho výroky, postoje a činy jsou velmi sporné. Nekritický postoj k jeho osobně zaujímají především lidé, kteří sami sebe považují za lepší. Havlova lavička je pro ně symbol jejich elitářství,“ píše jeden z těch, kteří petici podepsali.

„Podepisuji petici, protože si myslím, že záměr postavit tuto lavičku občany spíše rozděluje, než aby je spojoval,“ dodává druhý. Nutno ale říct, že se podpisů na petice.com se sešlo pouze 19.

V pořadí 37. lavička

Chebská lavička je 37. v pořadí. Ta historicky první byla slavnostně odhalena 2. října 2013 v kampusu Georgetown University ve Washingtonu za účasti Dagmar Havlové, Madeleine Albrightové a Tomáše Halíka. Ten samý rok přibyla lavička také v Dublinu. Třetí v pořadí už vyrostla v tuzemsku v Praze.

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnovaným Václavu Havlovi. Tvoří jej dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla. Sám autor instalaci nazval „Hovoří demokracie“.

Ohodnoť článek

Foto Igor Vozka | Zdroj vize.cz

Štítky Lavička Václava Havla, Cheb, odhalení, demokracie, petice, Václav Havel, Karlovy Vary, projekt, Accolade, Georgetown University, Madeleine Albrightová, Tomáš Halík, Bořek Šípek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už i v Chebu si můžete posedět na lavičce Václava Havla  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.