Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sokolovská uhelná připravuje atraktivní bydlení u jezer Michal a Medard

Sokolovská uhelná připravuje v Sokolově výstavbu obytných čtvrtí i rekreačních oblastí na místech po bývalých dolech. Jde o lokality u jezer Michal a Medard, které vznikly rekultivací po těžbě hnědého uhlí. Těžařská firma chce výstavbou zabránit odlivu mladých lidí a nabídnout jim atraktivní bydlení, práci i využití volného času, řekl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek. Plány vítá také vedení města.

U menšího jezera Michal má v jižní části vzniknout 120 rekreačních objektů. Letos je v plánu projektová dokumentace, s výstavbou chce firma začít v první polovině příštího roku. Stavět tam chce jednopodlažní modulární domky, které budou energeticky úsporné a v souladu s okolní přírodou. V severní části území společnost připravuje rezidenční bydlení v podobě řadových domů. Firma je bude zatím pronajímat, protože podle Tomka nechce zatěžovat mladé lidi úvěrem či hypotékou. Na záměr se nyní připravuje studie, která ukáže kromě jiného investiční náročnost projektu.

„Cílíme k tomu, abychom zajistili na menší obytné ploše energeticky pasivní bydlení pro nově příchozí do našeho regionu. Je nezbytně nutné, abychom zastavili odliv mladých lidí z regionu a mohli stabilizovat situaci, která tady je," řekl Tomek. Projekty pro rozvoj bydlení podporuje také sokolovský starosta Petr Kubis (ANO). O proměně regionu jednají pode něj i další obce v regionu. Odliv lidí trápí celé Sokolovsko, ročně tu ubyde několik stovek obyvatel.

V plánech rozvoje jezera Medard vidí Sokolovská uhelná další potenciál, jak přivést do regionu mladé lidi. Počítá se v něm s atraktivním bydlením blízko jezera, vzniknout by tam mělo nové město s 5000 obyvateli. Projekt Medard je jedním z prioritních projektů v Karlovarském kraji, který má šanci získat peníze z dotace z Fondu spravedlivé transformace. Na záměr se nyní připravuje urbanistická studie. Následně se bude pracovat na změně územních plánů, která může trvat až několik let. Realizace projektu se předpokládá za pět až šest let.

Kromě chat a rodinných domů chce společnost lidem ve městě nabídnout i zrekonstruované byty. Jde zhruba o 120 bytů, některé už jsou obsazené, další se teprve dokončují. V plánu je i nákup dalších domů, třeba ve vyloučených lokalitách

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sokolovská uhelná

Štítky stavby, byty, reality Sokolovská uhelná Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská uhelná připravuje atraktivní bydlení u jezer Michal a Medard  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.