Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Karlovarský kraj získal desítky milionů korun na opravu lomu v Sokolově

Další dva projekty v Karlovarském kraji získají peníze z takzvaných ekomiliard, které jsou určeny na zahlazení následků důlní těžby. Jde o projekt využití lokality Jižní lom v Sokolově a o revitalizaci území v okolí nádrží Velká a Malá Anna v Novém Sedle. Peníze schválila meziresortní komise na řešení ekologických škod jmenovaná vládou. Na oba investiční záměry půjde 88,5 milionu korun, informoval člen komise a náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiku Karel Jakobec (ODS)

V Jižním Lomu je v plánu příprava dopravní a technické infrastruktury pro budoucí výstavbu rodinných domů. Předpokládané náklady projektu činí 86 milionů korun. Záměr reaguje na skutečnost, že kvůli těžbě hnědého uhlí zaniklo v okolí města Sokolova několik sídel, namísto kterých se nyní připravuje nová výstavba. Ve dvou etapách by mělo vzniknout okolo 56 parcel. Komise zatím podle náměstka schválila žádost o úhradu nákladů na první etapu projektu s celkovým počtem 36 parcel o výměře zhruba 1000 metrů čtverečních.

Projekt počítá s vybudováním příjezdové komunikace s parkovacími místy a inženýrskými sítěmi k budoucím stavebním parcelám. Vybuduje se vodovod, splašková a dešťová kanalizace, plynovod a veřejné osvětlení. V plánu jsou i sadové úpravy s výstavbou sportovních nebo rekreačních ploch, jako je multifunkční nebo dětské hřiště.

Cílem druhého projektu v Novém Sedle je vybudovat parkovací místa pro návštěvníky, kteří přijíždějí k oblíbeným vodním nádržím. V plánu je i nová zeleň. Stavební práce za 2,5 milionu korun by mohly začít koncem příštího roku.

Karlovarský kraj už získal z programu odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností zhruba 1,4 miliardy korun. Peníze byly vyčleněny pro Karlovarský a Ústecký kraj. Nyní se z těchto peněz dokončuje stavba Krejcarové lávky za 60 milionů korun v Sokolově. Ekomiliardy už v minulosti podpořily i větší projekty, například stavbu západního obchvatu Sokolova za 175 milionů korun nebo stavbu silnice ze Sokolova na Královské Poříčí za 140 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky Sokolov, Lom, Karlovarský, Kraj, Dotace, Karlovarský kraj, projekt, peníze, Karel Jakobec, Nové Sedlo, ODS, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj získal desítky milionů korun na opravu lomu v Sokolově  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.