Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obyvatelé Slavkova budou moci připomínkovat výstavbu třídírny k těžbě lithia

Obyvatelé Horního Slavkova a Krásna na Sokolovsku budou moci ještě vznést své připomínky k plánované stavbě separační linky k těžbě lithia. Stavební úřad v Sokolově prodloužil termín kvůli nesrovnalostem v projektu a kvůli novým podnětům občanů. Ačkoli budou moci sdělit své výhrady k výstavbě areálu v bývalém odkališti za městem, o těžbě důležitého kovu na výrobu baterií už je ale rozhodnuto. Zaznělo to na veřejném jednání na městském úřadu v Horním Slavkově.

Lithiovou rudu chce v Horním Slavkově těžit společnosti Sanaka Industry (SI). Báňský úřad letos na jaře povolil firmě hornickou činnost, povolení dostala také od drážního úřadu k využívání místní vlečky. Nyní se schyluje k poslední z fází, které těžbu strategické a žádané suroviny významně přibližují, čeká se na povolení na stavbu separační linky od stavebního úřadu.

Horní Slavkov od počátku upozorňuje, že vlivem těžby se zvýší kamiónová doprava. Radnice proto navrhla, aby se odtěžený materiál převážel pásovým dopravníkem. Podle zástupce firmy SI Pavla Horčičky se s pásovým dopravníkem počítá, bude navíc odhlučněn.

Proti záměru se staví také místní obyvatelé

„Nyní jdou vznést pouze připomínky, které se dají zapracovat v rámci stavební dokumentace. Takže už těžko teď změníme způsob dopravy, to je dané EIA (posouzení vlivu na životní prostředí), ale můžeme se bavit například o nějakém odhlučnění strojových součástí či výstavbě protihlukové stěny,“ řekl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek.

Obavy projevil i starosta Krásna Josef Havel (nez.). „Naše spádová oblast Háje, která patří pod město Krásno, je zásobována vodovodním řádem, který už teď je na hraně své kapacity. Kdyby byl na tento vodovodní řád připojen další velký odběratel, tak občané části Horního Slavkova i Hájů jsou bez vody,“ uvedl starosta. Touto připomínkou i dalšími se bude nyní zabývat stavební úřad.

Proti záměru se staví také místní obyvatelé. Těžba se dotkne zejména městských částí Kounice, Ležnice či Háje, pár rodinných domů leží navíc v těsné blízkosti areálu. „Dotkne se to našich životů a majetků. Všechen majetek, který tam máme, teď ztratil hodnotu. Nemáme šanci to prodat, ani se odstěhovat a do toho je tam narušené životní prostředí,“ řekl jeden z místních občanů Jan Čedík.

Záměr stanovení dobývacího prostoru a těžby v bývalém odkališti v Horním Slavkově počítá s vytěžením odpadních kalů, které se zde ukládaly až do 90. let minulého století. Dnešní technologie umožňují získat vzácné kovy i z těchto kalů. Ročně by měla firma vytěžit a upravit asi 360 tisíc tun uložených kalů. Podobný projekt Sanaka několik let připravuje na Cínovci.

Kdy se začne skutečně těžit, bude záležet na vzniku zpracovatelského řetězce lithia, například pro výrobu baterií. Zástupce Sanaka Industry uvedl, že o zpracování lithia jednají s dalšími firmami. Těžba v Horním Slavkově by podle Tereka neměla začít dříve než v roce 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Horní Slavkov

Štítky ČR, kovy, energie, správa, těžba, Horní Slavkov, stavba, stavební úřad, Krásno, Sokolov, okres Sokolov, SANAKA Industry, a.s., Český báňský úřad, Josef Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Slavkova budou moci připomínkovat výstavbu třídírny k těžbě lithia  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.